- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Посејали семе украјинске кризе: У Кини позвали НАТО да се „пензионише“ заједно са Столтенбергом

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertСедиште НАТО-а у Бриселу
Седиште НАТО-а у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2024
Пратите нас
Током 75 година свог постојања, НАТО није допринео стварању мирнијег и безбеднијег поретка, стога Алијанса треба да се „пензионише” заједно са одлазећим генералним секретаром Јенсом Столтенбергом, пише кинески државни лист „Глобал тајмс“.
Како наводе аутори чланка, 75. годишња историја НАТО је показала да та организација није учинила да Европа или свет постају мирније и безбедније место, али је само постојање и константно ширење Алијансе постало главни узрок безбедносних дилема.
Напротив, „трајни мир“ је постигнут у местима са мањим мешањем НАТО, оцењују новинари.

„Позивамо НАТО да се што пре 'пензионише' заједно са одлазећим генералним секретаром, заједно са застарелим концептима менталитета хладног рата, погрешном праксом промовисања војне силе и жељом за 'апсолутном безбедношћу', као и опасним понашањем које уништава Европу и Азијско-пацифички регион“, наводи се у чланку.

Како се истиче, НАТО је требало да нестане када је завршен Хладни рат. По речима новинара, опстанак и развој Алијансе увек су зависили од стварања забринутости поводом безбедности и уплитања у сукобе.
Лист оцењује да Столтенберг покушава да представи НАТО као заштитника регионалне, па чак и глобалне безбедности, али реторика да је „војна сила предуслов за дијалог“ је само још један начин да се каже да „сила ствара закон“.
„Управо је ширење НАТО посејало семе украјинске кризе, а ширење Алијансе у Азијско-пацифички регион је довело до геополитичких тензија и ван Европе“, пише лист.
Аутори чланка закључују да се на челу са Столтенбергом НАТО додатно ускладио са стратешким циљевима САД.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2024
СВЕТ
Столтенберг: Русија уништила дијалог са НАТО-ом
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала