- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Хавијер Бардем: Израел уз подршку Америке, Немачке и Енглеске у Гази чини злочин против човечности

© AP Photo / Chris PizzelloХавијер Бардем
Хавијер Бардем - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2024
Пратите нас
Америка, Немачка и Енглеска морају да преиспитају своју безусловну подршку злочину који се дешава у Појасу Газе. Треба да пеиспитају подршку израелској радикалној влади. Верујем да је ова израелска влада најрадикалнија коју је Израел икада имао и чини злочине против човечности.
Овако је оскаром награђени шпански глумац Хавијер Бардем на сусрету с новинарима током Филмског фестивала у Сан Себастијану коментарисао израелске нападе у Гази.
Он је свој одговор на питање о политици и Израелу започео речима:
„Оно што се дешава у Гази је потпуно неприхватљиво, ужасно је, дехуманизује. Ужасни, страшни напади 7. Октобра, који су за осуду, не оправдавају ову огромну казну коју трпи палестинско становништво“.
Он је додао да некажњивост коју тренутна израелска влада ужива у својим акцијама у Гази и на Западној обали мора да се промени.
„Земље попут Сједињених Држава, Немачке и Енглеске посебно морају да преиспитају своју безусловну подршку када видимо злочине. Забрана уласка хране, воде, лекова и струје, како каже УНИЦЕФ, је рат против деце“, истакао је Бардем .
Глумац је додао да је тешко да ће се променити било шта, али да као друштво имамо „моралну и етичку обавезу да осудимо оно што сматрамо неправедним“.
„Израелска екстремно десничарска националистичка влада уопште није представник јеврејске заједнице или израелског друштва. Наша је одговорност да осудимо ситуације које сматрамо неприхватљивим и да тражимо од Међународног кривичног суда, Уједињених нација, да суди одговорнима. У овом случају, Нетанијахуу. Дати безусловну подршку више је од давања крила злоупотреби међународног права“ , рекао је Бардем.
После његове изјаве проломио се буран аплауз новинара у просторији.
Бардем је дошао на Фестивал да коначно узме своју награду „Доностиа 2023“. за достигнуц́е у каријери, јер није могао да присуствује фестивалу прошле године због штрајка америчких глумаца.
Министарство здравља Газе је у августу објавило да је више од 40.000 Палестинаца, од којих најмање 16.456 деце и преко 11.000 жена, убијено у израелским нападима. Напади су почели 7. октобра након што су милитанти Хамаса напали јужни Израел.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала