Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Министарство културе: Напади на српску културну баштину на КиМ порука застрашивања

© Sputnik / Лола ЂорђевићРеза на вратима цркве, архивска фотографија
Реза на вратима цркве, архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2024
Пратите нас
Министарство културе најоштрије је осудило последњи у низу напада на српско сакрално културно наслеђе и скрнављење историјског црквишта у Међугори, у области Ибарског Колашина на КиМ, уништавањем икона и изазивањем видљивих оштећења пуцњима на ово место очувања духовног и културног идентитета српског народа.
Министарство у саопштењу истиче да су у времену када насртаји на основна људска права и животе припадника српског народа на Косову и Метохији представљају сурову и трагичну свакодневницу, напади на културну баштину, и сами по себи ужасни, и порука застрашивања и прогона упућену читавом српском народу, да за њега нема места на сопственим вековним огњиштима, у лажној држави Косово.
„Док се овакви и слични догађаји континуирано понављају и одвијају у годинама и деценијама мрака, несигурности и етничког прогона Срба и свега што је српско, по правилу некажњено, на Косову и Метохији, вајни 'министар културе' такозване државе прикључује се хајци на Србију оптужујући је да она угрожава сопствено културно наслеђе на Косову и Метохији“, наглашава Министарство културе.
Истиче се да сама та оптужба представља најобичнију фарсу у покушају да се прикрије злочин и одговорност за вишедеценијско рушење, паљење, отимање и фалсификовање српског културног и верског наслеђа.
Истовремено, Приштина на овај начин покушава да створи привид бриге о култури и наслеђу које жели да присвоји, макар у делу који није претходно уништен и затрт, као и привид постојања институција у јужној српској покрајини, наведено је у саопштењу.
Епархија рашко-призренска СПЦ претходно је саопштила да уништавање икона и видљива оштећења од метака на том свештеном простору, који су, Црквишту у Међугори, који су, како је јављено од стране мештана, откривени на празник Рођења Пресвете Богородице, шаљу нескривену поруку непријатељства, додатно потврђујући осећање да српски народ, који је вековима живео на КиМ, није добродошао.
Крст на цркви Светог Илије у Текеришу - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2024
СРБИЈА
Уништене иконе и оштећења од метака: Оскрнављено црквиште у Међугори на КиМ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала