- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Нови велики сукоб Израела и Либана може да спречи само примена резолуције СБ УН 1701

© Sputnik / STRРазмена ватре на граници Либана и Израела
Размена ватре на граници Либана и Израела - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2024
Пратите нас
Према процени Москве, постоји висока вероватноћа да актуелни сукоб Израела и Либана прерасте у рат великих размера, изјавио је за Спутњик руски амбасадор у Тел Авиву Анатолиј Викторов.

„Вероватноћа (да ће доћи до рата у пуној размери) је веома висока, јер се не види да су неки учесници овог сукоба заинтересовани за стварно смањење напетости. Акценат је стављен на решавање постојећих проблема војним путем и силом. Наш принципијелни став је познат – за постојеће сукобе у региону нема војних решења“, истакао је Викторов.

Сједињене Америчке Државе само чекају моменат да се умешају у оружани сукоб на Блиском истоку, без обзира на декларисану незаинтересованост за покретање рата у региону, констатовао је Викторов.
Према речима амбасадора, тренутни ниво ескалације у региону је веома висок, можда чак и без преседана за последњих 15-20 година.
„Потврда овога су интензивни ракетни напади са обе стране, услед којих на обе стране има жртава и штете на инфраструктури“, истакао је дипломата.
Сукоб је добио и нови елемент, а то је терористичка употребна информационо-комуникационих технологија прошле недеље, оценио је амбасадор.
„Ово означава додатне претње и последице по тренутну ситуацију“, закључио је Викторов.
Према његовим речима, испуњење Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1701, која је била усвојена у циљу престанка Другог либанског рата 2006. године, неопходно је за спречавање новог великог сукоба Израела и Либана.
Амбасадор је истакао да примена резолуције за Израел треба да подразумева прекид ваздушне, копнене и морске војне активности.
Према исходу рата 2006. године, СБ УН усвојио је резолуцију 1701 која предвиђа подршку територијалном интегритету и суверенитету Либана, истовремено повлачење израелских снага из јужног Либана, као и распоређивање на том простору снага од стране либанске владе и УН. Према резолуцији, јужно од реке Либан забрањено је присуство свих војних формација, изузев оних, које се односе на либанску војску или снаге УН. Међутим, за протеклих 18 година, Хезболах је обновио своју инфраструктуру на југу Либана и већ 11 месеци свакодневно гранатира север Израела.
У Либану је 17. и 18. септембра дошло до серије експлозија комуникационих уређаја. Првог дана велики број пејџера је детонирао готово истовремено у различитим деловима земље. Како је саопштило либанско Министарство здравља, у последицама ових експлозија погинуло је 12 људи, међу којима двоје деце, а повређено је око 2,8 хиљада људи.
Следећег дана, у разним деловима Либана експлодирали су воки-токији, телефони и уређаји који се напајају преко соларних панела и литијум-јонских батерија. У поновљеном нападу погинуло је 25 људи, а 608 је повређено.
Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова је окарактерисала оно што се десило као терористички акт и покушај да се распламса велики сукоб.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2024
РУСИЈА
Лавров о догађајима у Либану: Желе да испровоцирају Хезболах тако да се у сукоб умешају САД
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала