- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Велики успех српских шахиста – уз помоћ руских велемајстора!

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаШах
Шах - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2024
Пратите нас
Мушка шаховска репрезентација Србије освојила је сјајно пето место, са 17 бодова, на управо завршеној 45. шаховској Олимпијади у Будимпешти. На тај начин направили су заиста велики успех!
Да успех буде већи, наши момци су после победе над Украјином од 3,5:0,5 поделили друго место, али су по додатним критеријумима били лошији од САД, Узбекистана и Кине, а бољи од Јерменије.

Велимир Ивић је за учинак у конкуренцији резерви освојио бронзану медаљу, док је наша репрезентација, у такозваној групи А, освојила сребрну медаљу (гледа се пласман без прва 3 места). Последњи меч још један је од доказа у низу да је наш национални тим силно напредовао доласком АлексејаСаране и АлександраПредкеа, а да у Инђићу, Маркушу и Ивићу има стабилност.

Победа над велесилом, као што је Украјина и то са 3,5:0,5, у мечу који је и њима био веома важан – велики је подстрек за будућност. Медаља је измакла овога пута, биће нових прилика…Актуелни прваци Европе најбоља су пласирана екипа са старог континента на 45. шаховској Олимпијади. То никако није случајно.
Женска репрезентација Србије изгубила је са 2,5:1,5 од репрезентације Аргентине и тако пропустила лепу прилику да турнир оконча међу најбољих 10 репрезентација. Пораз их је одвео на деобу 22. места, у коначном пласману даме су заузеле 25. позицију.
Репрезентације Индије освојиле су титуле олимпијских првака у обе конкуренције. Гукеш, Прагнананда, Еригаиси, Видит и Харикрина изгубили су само једну од 44 партије у Будимпешти! Сребро је припало САД, а бронза Узбекистану, селекцијама које су као и Кина, Србија и Јерменија освојле по 17 бодова. Дронавали, Вајшали, Дивија, Вантика и Тања донеле су Индији велику радост. Сребро је припали Казакстанкама, а бронза Американкама.
На 45. шаховској Олимпијади наступило је 188 репрезентација у мушкој конкуренцији и 169 селекција у женској конкуренцији.
46. Олимпијада одржава се 2026. године у узбекистанској престоници Ташкенту.
Спутњик Ваљево, бициклизам - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2024
СПОРТ
Руски шампиони возили и освојили медаље за српски Спутњик!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала