- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Британски медији: „План победе“ Зеленског је план његовог опстанка

© AP Photo / Mark SchiefelbeinВладимир Зеленски
Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2024
Пратите нас
Такозвани план победе Владимира Зеленског, који ће представити америчком председнику Џозефу Бајдену, заправо је план за његов опстанак, сматра британски лист „Тајмс“.
„То није толико план за победу колико план за преживљавање. Зеленски је постао реалиста“, пише лист.
Како се наводи у чланку, путовање у Сједињене Америчке Државе на састанак са Бајденом је последња нада Зеленског да добије од њега дозволу да користи западне ракете за ударе дубоко у руску територију. Напомиње се да по овом питању Украјина у потпуности зависи од америчких извиђачких средстава за навођење ракета.
„Тајмс“ је раније писао да „план победе“ Зеленског садржи четири тачке, конкретно, безбедносне гаранције Запада, могућност Кијева да настави напад на Курску област, захтев да савезници испоручују одређене врсте савременог наоружања, као и међународну финансијску подршку украјинској економији. Украјинска телевизија „Обшчествено“ саопштила је да план има пет тачака.
Сличан став има и британски експерт Александар Меркурис, који је на свом блогу на Јутјубу изјавио да је нови план Зеленског заправо план за његов преживљавање.
„Руси настављају са офанзивом и мислим да он то схвата, али покушава да још задржи свој политички утицај у Украјини. Зато је предложио план за победу који заправо није план подршке Запада Украјини, већ Зеленском. То значи да он више неће морати да брине због евентуалних преврата у Кијеву , јер их нико неће ни покретати знајући да се Запад томе противи“, оценио је Меркурис.
Раније је Зеленски обраћајући се новинарима изјавио да има припремљен „план победе“ Украјине. Међу четири главна правца, према његовим речима су: „моћан пакет приморавања Русије да се рат оконча дипломатским путем“. Кијев се спрема да у току овог месеца представи план Бајдену. Портпарол Крема Дмитриј Песков изјавио је да ће Русија наставити специјалну операцију и достићи постављене циљеве.
У јулу је председник Русије Владимир Путин изјавио да је прекид ватре у Украјини немогућ без пристанка „друге стране“ на неповратне кораке прихватљиве Русији. Он је нагласио да Москва не може дозволити да непријатељ искористи прекид ватре за побољшање положаја и враћање снаге.
Владимир Зеленский выступает на пресс-конференции во Дворце Великих князей Литовских в рамках саммита и бизнес-форума Инициативы трех морей в Вильнюсе - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2024
РУСИЈА
„План победе“ или план – беде: Откривено шта ће Зеленски тражити од Бајдена
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала