- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Зеленски тражи од Цариграда да украјински расколници добију патријаршију

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаСаборни храм Свете Софије у Кијеву
Саборни храм Свете Софије у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2024
Пратите нас
Шеф кијевског режима Владимир Зеленски позвао Цариградску патријаршију да подигне статус „Православне цркве Украјине“ до патријаршије.
Позив је упућен крајем августа, приликом сусрета са егзарсима Цариградске патријаршије, који су дошли у Кијев.

„Рекао сам да ће наш народ, Украјинци, разумети ако наш статус буде подигнут до степена патријаршије. Егзарси су примили информације и пренеће их васељенском патријарху Вартоломеју“, рекао је Зеленски.

Према његовим речима, егзарси „имају визију акционог плана“ по овом питању, али о томе мора да се разговара са патријархом.
Он је додао да су егзарси у контакту са председником Државне службе за етничку политику и слободу савести Виктором Јеленским.
Украјинске власти организовале су највећи талас прогона УПЦ у савременој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим деловима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ. Власти су увеле санкције неким представницима свештенства УПЦ. Служба безбедности Украјине почела је да покреће кривичне поступке против свештенства УПЦ и спроводи „контраобавештајне активности“ – претресе епископа и свештеника, цркава и манастира у потрази за доказима о „антиукрајинским активностима“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала