- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Доктор појео 720 јаја за месец дана: У његовом телу се догодило оно што нико није очекивао /видео/

CC0 / rawpixel.com / јаја
јаја - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2024
Пратите нас
Др Ник Норвиц са Харварда појео је за месец дана 720 јаја не би ли евентуално доказао очекивану штетност прекомерне конзумације жуманцета, због холестерола који оно садржи, али се после овог експеримента у који је после две недеље од његовог почетка увео и 60 грама угљених хидрата дневно уверио у нешто сасвим друго.
Многи тренери и здравствени гуруи их сматрају суперхраном, али ако питате лекаре, вероватно ће рећи да јаја подижу ниво холестерола и изазивају проблеме са срцем.
Јаја су деценијама демонизована јер су њихова жуманца богата холестеролом, масном материјом која се акумулира и оштећује крвне судове.

„Добар“ и „лош“ холестерол

Да би сазнао да ли су јаја лоша или не, један човек их је појео 720 за месец дана да би видео шта се десило са његовим нивоом холестерола. Ник Норвиц, студент докторских студија на Харварду, открио је да му је, супротно уверењима многих стручњака, ниво холестерола заправо опао.
Након једномесечног експеримента у којем је јео 24 јаја дневно, нивои липопротеина ниске густине (ЛДЛ), или „лошег“ холестерола, пали су за 18 одсто.
ЛДЛ се сматра „лошим“ холестеролом јер се може акумулирати као плак у артеријама и на тај начин повећати ризик од срчаних болести и можданог удара.
Друга врста холестерола, названа липопротеин високе густине (ХДЛ) или „добар“ холестерол, има супротан ефекат, али помаже у уклањању вишка холестерола из крвотока и транспорту у јетру.
Деценијама стручњаци демонизују холестерол у јајима, упозоравајући да њихова конзумација може изазвати пораст нивоа ЛДЛ-а и повећати ризик од компликација.
Др Норвиц је докторирао метаболизам људског мозга на Универзитету у Оксфорду и завршава докторат на Универзитету Харвард.
У видеу, који је прегледан више од 160.000 пута на Јутјубу, он је рекао да жели да покаже да једење јаја не изазива пораст нивоа холестерола.

„Претпоставио сам да ако поједем 720 јаја у једном месецу, што је само 133.200 mg холестерола, то неће повећати мој холестерол. Другим речима, мој ниво ЛДЛ холестерола се неће повећати. И заиста, није, ни мало. Иако се мој унос холестерола више него петоструко повећао, мој ЛДЛ холестерол је заправо опао“, додао је.

Током експеримента, морао је да једе 24 јаја дневно. На снимку је показао и 40 картонских кутија, али није открио коју је храну јео осим јаја или да ли је вежбао.

Зашто је био важан унос угљених хидрата

Откривајући план исхране на мрежи показао је слику више од 40 картона јаја које је сакупио током експеримента.
Свако јаје садржи око 186 милиграма холестерола. Остале намирнице са високим садржајем холестерола укључују, на пример, црвено месо и шкољке.
После прве две недеље свог експеримента, др Норвиц је такође одлучио да једе 60 грама угљених хидрата дневно.
Рекао је да једење више угљених хидрата може помоћи у даљем смањењу нивоа холестерола у телу. Код људи на дијети са мало угљених хидрата, нивои ЛДЛ-а имају тенденцију да расту јер њихов систем почиње да сагорева масти за енергију уместо угљених хидрата.
Али када неко једе више угљених хидрата, дешава се обрнуто - нивои ЛДЛ у телу опадају јер особа добија више енергије из угљених хидрата.
„Кликнуо сам јер сам знао да вам се ЛДЛ неће повећати и желим да поделим овај видео са својом породицом која лудује јер једем толико јаја и меса“, написао је неко у коментарима.
„Јаја сам јео скоро сваки дан у својих 67 година, никада их се нисам одрекао. И јако сам доброг здравља, нема доктора, нема лека“, додао је други.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала