- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Игре НАТО на Балкану опасне - пример Србија; Украјинске пилоте не обучавају у Албанији

© Sputnik / Алексей ВитвицкийЛовац Ф-16
Ловац Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2024
Пратите нас
Руски амбасадор у Албанији Алексеј Зајцев саопштио је да према подацима којим располаже амбасада украјинске пилоте не обучавају за авионе Ф-16 у новој тактичкој ваздухопловној бази НАТО-а у граду Кучова на албанској територији. Како је нагласио, тамо нема таквих авиона.

„Модернизација тог објекта се наставља. Планирано је да се аеродром користи као помоћна база за тактичку авијацију Здруженог ваздухопловства НАТО-а. Данас, колико је нама познато, нема говора о томе да се она уврсти у списак објеката Алијансе у којима се може организовати обука пилота борбених авиона Ф-16 за Украјину, као што нема ни самих ловаца Ф-16“, рекао је Зајцев за Спутњик.

Он је додао да су у граду Кучова тренутно распоређене беспилотне летелице „бајрактар ТБ2“ купљене од Турске.

Игре НАТО на Балкану опасне по регион

Према његовим речима, повећање инфраструктуре НАТО на Западном Балкану, укључујући Албанију, води само ка већој војно-политичкој напетости у Европи и неконтролисаном повећању ризика у сфери безбедности.
Он је навео и конкретне инфраструктурне објекте НАТО: отварање прве тактичке базе НАТО на Балкану у марту, планирана модернизација луке Драч између осталог и због потреба Здружених поморских снага НАТО, учешће званичне Тиране у пројекту паневропског „Коридора 8“ до Бугарске који може бити употребљен и за војне циљеве.
„Западни Балкан је изразити пример неоколонијалних амбиција САД и ЕУ који користе регион за своје геополитичке игре и промовишу идеологију НАТО-центричности, опасну по регионални мир и стабилност, настоје да себи потчине локалне елите, нарушавајући суверенитет балканских држава“, рекао је Зајцев.
Као пример он је навео субверзивну делатност против Србије коју покушавају да окрену против Русије и да одустане од националних интереса, као и БиХ где западне земље раде на рушењу Дејтонског споразума и покушавају да се мешају у унутрашња питања преко тзв. високог представника.
„Посебан проблем је Косово. Током низа година преговарачког процеса уз учешће Београда и Приштине и посреодвање ЕУ и САД, Вашингтон и Брисел имају један те исти циљ - да из решавања овог проблема искључе једину легитимну основу – Резолуцију СБ УН 1244, принуде Србију да призна Косово“, истакао је руски амбасадор.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала