- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Дан када је српска војска пробила „Капију слободе“ - сећање на див јунаке Кајмакчалана /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићСећање на див јунаке Кајмакчалана
Сећање на див јунаке Кајмакчалана - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2024
Пратите нас
Полагањем венаца и служењем помена данас је одата почаст српским војницима који су пре 108 година победом у битки на Кајмакчалану отворили Капију слободе.
Венци су положени у селу Егзоплатанос, на споменик српским војницима и на споменик Шумадијској дивизији у оквиру месног гробља „Свети Лазар" у општини Алмопиа.
На врху планине Ниџе, на самој граници Грчке и сада Северне Македоније, а некада, Србије 1916. године пре 108 година водила се битка уписана златним словима у српској историји.
После 18 дана тешке и неизвесне борбе на Кајмакчалану, српска војска је успела да пробије „Капију слободе“ и да победоносно крене пут домовине.
Колико су српски војници силовито ушли у битку за Кајмакчалан можда најбоље сведочи депеша коју је Савезничкој команди послао француски генерал Франш Депере, у којој је написао: „Срби иду као олуја, нико не може да их прати“.
Овом победом српска војска је успела да заустави бугарску офанзиву вођену против положаја француског генерала Мориса Сараја.
© Sputnik / Лола Ђорђевић„Срби иду као олуја, нико не може да их прати“.
Сећање на див јунаке Кајмакчалана - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2024
„Срби иду као олуја, нико не може да их прати“.
Заузимањем Кајмакчалана олакшано је српској 1. армији и француским снагама да продуже операције у којима ће касније бити ослобођен Битољ. У новембру је освојен појас око Битоља, укључујући и сам Битољ 19. новембра, тако да је повраћен и ослобођен први комад отаџбине.
Заузимање утврђеног врха Кајмакчалана, надморске висине 2.525 метара, који су Срби звали „Капија слободе“, плаћено је великим жртвама.
Више од 4.600 погинулих, рањених и несталих војника била је цена коју је српска војска платила за освајање „Капије слободе“.
Село Агиос Матеос - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2024
СРБИЈА
„Тамо далеко“ међу маслинама: Забачено село на Крфу скрива епску причу о српско-грчком пријатељству
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала