Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучевић: Прве класе регрута на јесен 2025. године, још се не зна колико ће трајати цивилно служење

© Sputnik / Лола ЂорђевићПрипадници Војске Србије
Припадници Војске Србије  - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2024
Пратите нас
Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је данас да се на јесен 2025. године могу очекивати прве класе Војске Србије из регрутног састава, а када се подигну сви капацитети до максимума, Војска Србије планира да 20.000 регрута служи годишње војни рок.
"Услови служења војног рока ће бити другачији, то неће бити повратак у 80-те и 90-те, то је немогуће и непотребно. Служење војног рока биће друштвено прихватљиво", рекао је Вучевић гостујући на ТВ Прва.
Поновио је да је предвиђено трајање војног рока 75 дана и да је идеја да септембра 2025. године Војска Србије буде спремна за пријем првих генерација регрута.
"Мислим да је 75 дана друштвено прихватљиво, нећете изгубити живот, ни посао, ни студирање, ни образовање, ни емотивни живот, за 75 дана неће стати свет...то је минимум за који Војска Србије може да вас спреми да будете војник", рекао је Вучевић.
Премијер је рекао да остаје да се дефинише трајање војног рока за оне који се определе за цивилно служење.
"Требало би да траје најмање дупло за оне који не буду редовно служили војни рок....не смемо и нећемо дозволити неправедан однос", изјавио је Вучевић.
"Наш циљ је да смо у марту 2025. у Скупштини Србије са предлогом измена закона, којима ћемо све уредити - враћање обавезног војног рока за регруте од 18 до 30 година, жене имају право добровољног служења војног рока, трајање војног рока 75 дана", рекао је Вучевић.

Верујем да ће Ана Брнабић заказати скупштинску седницу на захтев опозиције

Премијер Вучевић је изјавио да верује да ће председница Скупштине Ана Брнабић заказати седницу коју је затражила опозиција на теме литијума и ситуације на АП Косово и Метохија, наводећи да Влада и председник не беже од разговора на те теме.
Вучевић је рекао да се власт радује размени аргументације или чињеница по питању литијума.
"Верујем да ће председница скупштине заказати и нову седницу везану за захтеве опозиције, по њиховом предлогу за измену и допуну закона о рударењу и геолошким истраживањима", рекао је Вучевић.
Он је објаснио да је опозиција ту тему предложила за ванредно заседање парламента, али да је проблем што од 1. октобра почиње редовно заседање.
"Од 1. октобра крећу редовна заседања и од тог тренутка скупштина мора да иде. Опозиција је могла да кандидује ту тему за редовно заседање и да не буде, да кажем, лимитирана временским оквирима и календарима", рекао је Вучевић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала