00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ДОК АНЂЕЛИ СПАВАЈУ
16:00
60 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
17:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
21:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Андреј Бели“
07:00
30 мин
ОРБИТА КУЛТУРЕ
Кад ликови из романа одлуче да убију писца
16:00
120 мин
МИЉАНОВ КОРНЕР
Очекујем експлозију медаља у атлетици, Ивана није рекла последњу реч
20:00
60 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Навали народе: Украјина на распродаји
21:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Пронађен најстарији сир на свету - како је „преживео“ 3.600 година /фото/

CC0 / Слика генерисана вештачком интелигенцијом / Сир - илустрација
Сир - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2024
Пратите нас
Научници су пронашли најстарији комад сира на свету и то око врата мумије у Кини.
Ковчег, стар 3.600 година, отворен је на гробљу Сјаохе у Синђангу током ископавања 2003. године. Око врата мумифициране младе жене налазио се предмет који је у то време изгледао само као комад накита.
Научници су сада објавили да су идентификовали узорак као најстарији комад сира на свету, преноси „Скај њуз“.
Како су објаснили, сир је добро очуван због суве климе пустиње у Таримској котлини.
У студији, објављеној у часопису „Cell“, они су навели да су ови узорци сира међу ретким остацима млечних производа који су очувани више од 3.000 година.
Истраживачи су узели узорке из три гробнице на гробљу Сјаохе и обрадили ДНК да би пратили еволуцију бактерија током хиљада година.
Рекли су да су узорци показали да је кефир сир направљен ферментацијом млека од кефирних зрна, а постоје и докази о употреби козјег и крављег млека.
Истраживање је показало да су популације из бронзаног доба, као и људи Сјаохе, за које се знало да су генетски нетолерантни на лактозу, конзумирали млечне производе пре ере пастеризације и хлађења.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала