00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
НОВИ СПУТЊИК ПОРЕДАК
17:00
60 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
07:00
30 мин
МИЉАНОВ КОРНЕР
Симоновић: Вратити Салета Ђорђевића на место селектора
20:00
60 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Турска и Србија ће сарађивати у наменској индустрији ради очувања мира на Балкану

© Sputnik / Лола ЂорђевићТурски председник Реџеп Тајип Ердоган и председник Србије Александар Вучић.
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган и председник Србије Александар Вучић. - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, после састанка са председником Труске Реџепом Тајипом Ердоганом и потписивања споразума о сарадњи две земље, да су разговарали о свим важним геополитичким и другим темама, као и проблемима са којима се појединачно и заједно суочавају Србија и Турска.
"Још једном да искажем добродошлицу нашем пријатељу уверен да ће ова његова посета допринети даљем развоју и унапређењу српско турских односа. Захвалан сам председнику Ердогану на томе што је увек изражавао добру вољу да посети нашу земљу и да отворено разговара о свим и не увек лаким питањима. И данас смо у разговору у четири ока и касније у присуству делегација говорили о свим важним темама геополитичким, али и проблемима са којима се појединачно суочавају Србија и Турска, а погнегде и заједно Србија и Турска", рекао је Вучић.
Пренео је да су разговарали и о односима које наше земље имају са ЕУ налазећи се на еворском путу и какав однос има ЕУ прем нашим земљама.
"И много тога сам сазнао и научио и о неким другим иницијативама на глобланом нивоу и верујем да ће из овог разговора значајну корист имати Србија и њени грађани, и ја се трудим да сагледам нове ствари и на најбољи начин да са пријатељима из Вучевићеве владе применим на делу", навео је Вучић.
Вучић је рекао да је Ердоганом разговарао и о ситуацији на Балкану, као и да је јасно говорио о политици Србије, поштовању јавног права, о ситуацији у БиХ и подршци интергритету БиХ и Републике Српске унутар БиХ.
Он је рекао да је захвалан Турској и Ердогану на разумевању и јер су хтели да нас чују.
"Високо ценимо позицију политике Ердогана који води независну суверену земљу у интересу народа, а не дургих сила. Ми смо много мања земља и трудимо се да водимо своју поитику. То је још један од мостова Анкаре и Београда и уверен сам да ћемо то да претворимо у боље резултате и да нам трговинска размена пређе три и четири милијарде евра. То ће утврдити мир на Балкану", рекао је Вучић.
Вучић је рекао да Србија и Турска имају одличне економске односе, а да је трговинска размена у односу на пре неколико година уседмостручена, као и да се нада да ће до краја године она износити 2,6 милијарди евра.
Вучић је рекао да је пре неколико година та трговинска размена била неколико стотина милиона евра.
Он је истакао да су две земље веома успешне у размени услуга и додао да је број турских туриста највећи од свих страних држављана, као и да очекује да ће до краја године око 360.000 српских туриста посетити Турску.

Ердоган: Златно доба у односима Србије и Турске, разговор и о региону

Ердоган је оценио је данас да су односи Србије и Турске такви да се може рећи да је "златно доба", а да тим односима, како је рекао, управљају економски односи.
Са председником Вучићем, како је рекао, разговарао је и о регионалној сарадњи и стабилности на Балкану.
Турски председник је навео да је однос две земље унапређен отварањем конзулата у Новом Пазару 2022. године, као и Канцеларије за односе са становништвом у Нишу.
"Економски односи су оно што управља нашим односима и у последње две године смо достигли оно што смо очекивали, преко две милијарде долара трговинске размене", рекао је Ердоган.
Он је навео да очекује да ће број туриста из Србије бити већи од оног броја који је био 2022. године и додао да се тренутно ради на томе да путовање буде омогућено путем личних карата.
Ердоган је рекао да турски подизвођачи раде на 95 пројеката у износу од преко две милијарде долара и да у Србији у грађевини Турска запошљава 10.000 радника који, како је рекао, доприносе српској привреди.
"Разменили смо наше мишљење и наша очекивања везано за регионалну сарадњу и још једном смо подвукли значај мира и стабилности на Балкану и у оквиру тога је јако важно имати здрав разум у приступу када је реч о тензијама између Косова и Србије и свега што се дешавало недавно. Још једном смо потврдили нашу решеност да заштитимо стабилност у Босни и Херцеговини", рекао је Ердоган.
Босна и Херцеговина је, како је рекао, политички врло рањива и то је чињеница коју треба узети у обзир, али и променити што пре.
"Мислим да ће Србија играти врло конструктивну улогу и ја сам много пута то подвукао колико Србије игра конструктивну улогу", навео је Ердоган.
Такође, указао је да су потписани споразуми који ће додатно ојачати уговорне обавезе између две земље.

Сарадња у наменској индустрији

Вучић изјавио је данас да Србија и Турска имају велики простор за сарадњу у области војне индустрије, као и да су недавно после дуго времена обновљене наше извозне дозволе за Турску.
"Ја сам веома захвалан председнику Ердогану на томе што је данас одлучно саопштио својим сарадницима у ком смеру треба да се одвијају наши односи. Наравно да је турска војна индустрија значајно снажнија него наша, али без лажне скромности желим да кажем да наша војна индустрија није за потцењивање и није за занемаривање такође. И у тим оквирима ми имамо простор за велику сарадњу у будућности", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара о сарадњи две земље у тој области.
Ергодан је рекао да ће Србија и Турска развијати сарадњу у области наменске индустрије ради заштите мира и стабилности на Балкану.
Ердоган је, након потписивања споразума о сарадњи Србије и Турске у присуству председника Србије Александра Вучића, рекао да две земље могу да иду заједно, "руку под руку", на путу заштите мира и стабилности.
"Договорили смо се током разговора и дали смо налог нашим сарадницима да почну да раде на томе. Уложиће се напори са обе стране. Сарађиваћемо у домену наменске индустрије и нико никада не би требало да доводи у питање нашу сарадњу", рекао је Ердоган.
Он је додао да ће у наредном периоду турски и српски министри и други сарадници разговарати о могућностима за сарадњу у наменској индустрији.
"Србија има капацитете, Турска има капацитете и треба да заједно користимо наше капацитете ради боље будућности", нагласио је Ердгоган.
Он је, одговарајући на новинарско питање о томе да ли сарадња у наменској индустрији, између осталог, значи да ће Турска Србији испоручивати дронове, рекао да је са Вучићем разговарао о могућностима и капацитетима турске индустрије у домену дронова и које су заједничке користи за обе земље.
"Обе земље имају капацитет, а министри одбране и спољних послова су добили налоге да почну да раде на одређеним пројектима, иако има људи којима се то не свиђа, што је природно. С обзиром на то да смо лидери, донећемо заједно потребне одлуке с фокусом на будућност", закључио је Ердоган.

Вучић: Долазак инвеститора из Турске веома значајан за нашу земљу

Председник Александар Вучић поручио је на пословном форуму Србија-Турска, коме присуствује и председник Реџеп Тајип Ердоган, да су турски привредници добродошли у Србији и да се осећају као у својој кући и истакао да је долазак инвеститора из Турске веома значајан за нашу земљу.
"Поштовани председниче, уважени чланови делегација Турске и Србије, дозволите ми да изразим огромно задовољство што се данас налазимо овде у Београду на овом импозантном привредном скупу који јасно означава наставак једне успешне и веома интензивне економске сарадње која се одвијала између наше две земље у протеклом периоду", рекао је Вучић.
Истакао је да Србија и Турска имају тренд раста у трговинској размени, као и у размени услуга, али и када је реч о значајним улагањима турских компанија у српску привреду.
"Желим да захвалим председнику Ердогану на свим лепим речима, речима поштовања које увек изговара о нашој земљи, јер када он то каже и када се његов глас чује у Турској, онда то и пословни људи те велике и лепе земље добро разумеју. Да, добродошли сте у Србију и осећајте се овде као код своје куће. И није у питању само сигурност и безбедност, није у питању само подршка политичких фактора вашем бизнису и вашим инвестицијама, већ рекао бих и поштовање и захвалност", нагласио је Вучић.
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган и председник Србије Александар Вучић. - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2024
СРБИЈА
Шта су све потписале Србија и Турска /фото/
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала