00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
СПУТЊИК СПОРТ
Новакова испратница за Рафу, а вечити на различитим фреквенцијама – као и селектори
16:00
30 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
Верује ли ико у „план победе“ Зеленског
17:00
60 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Брикс није ревизионизам већ враћање моћи Уједињених нација

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2024
Пратите нас
Русија никада неће дозволити Украјини да поседује нуклеарно оружје, a БРИКС није ревизионизам. То су основне поруке руског председника Владимира Путина у разговору са представницима водећих медија земаља чланица БРИКС-а. То није изградња новог светског поретка, већ враћање УН-а на „фабричка подешавања“.
Овако новинар и колумниста Небојша Малић коментарише разговор Владимира Путина и водећих новинара из Бразила, Кине, УАЕ, Египта, Јужне Африке, Индије, саудијске Арабије и Етиопије.
Према његовим речима, о Украјини је Путин говорио имајући у виду изјаве бившег украјинског председника Владимира Зеленског последњих дана, док су УН биле скрајнуте са светске сцене деловањем колективног Запада и њихових вазала.

О чему би се преговарало са Украјином

Што се тиче мировног процеса са Украјином, Путин је помињао мировне иницијативе Кине и Бразила, као и Саудијске Арабије као места одржавања евентуалне мировне конференције. Међутим, додао је да је битно о чему би се разговарало и шта би се разматрало.
За Малића, место одржавања мировног скупа је небитно – ако Ријад жели да организује такав скуп, зашто да не?
„Суштина је што нема ни о чему још да се преговара јер руководство у Кијеву има бланко чек својих западних господара и инсистира на неким небулозама које немају везе са реалношћу нити са животом. Русија има своје захтеве који не значе престанак државности Украјине, али ако Украјинци и даље буду радили сумануте ствари које износе у јавност, ништа им неће преостати него да траже капитулацију“, оцењује Малић.

На Блиском истоку руски кредибилитет већи од америчког

Са друге стране, Путин има кредибилитет да буде посредник у израелско-палестинском сукобу, мада наш саговорник верује да за мировни процес на Блиском истоку не постоји политичка воља у Тел Авиву. Међутим, Русија је пре виђена као посредник на Блиском истоку него Вашингтон.
„Они (Русија) никада нису били колонијална сила или неко ко се Блиским истоком бави из империјалистичких побуда, за разлику од Вашингтона, који Израел сматра својом 51. државом и нема никакав кредибилитет у арапском свету. Тако да, ако неко може да буде посредник коме би обе стране могле да верују, то би у овом случају могла да буде Русија“, истиче Малић.
Још једна чланица БРИКС-а могла би да посредује у најдужем кризном жаришту на свету – Кина, која се већ доказала мирећи Иран и Саудијску Арабију, додаје он.

Врата БРИКС-а су отворена, али опрезно са новим чланицама

Руско-кинеским односима посвећен је добар део разговора руског председника са новинарима. Природно, каже Малић, ради се о две највеће азијске државе које деле најдужу границу на свету која није милитаризована. Многи однос између Русије и Кине упоређују са односом САД и Канаде, али у том случају Канада је млађи партнер. У случају Русије и Кине ради се о равноправним партнерима који готово свакодневно потврђују то партнерство.
За нашег саговорника такође је било занимљиво и оно што је руски председник рекао о односу према новим чланицама – ту је Путин био у потпуности у складу са оним што је недавно изјавио заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков, који је изјавио да је приоритет руског председавања БРИКС-ом да у потпуности интегрише све нове чланице.
„Да не буде напамет и насумично позивање земаља, мада су врата БРИКС-а отворена у начелу. И они би хтели да имају што више чланова. Али, пошто се ради о групи која је заснована на консензусу и то стварном консензусу, а не оном натовском који одређују Американци, сви морају да буду јако пажљиви“, објашњава Малић.
Могуће је да међу земљама које траже пријем буде и неко „кукавичје јаје“, нека држава која би блокирала процесе у БРИКС-у. Из онога што је Путин говорио о интеграцији нових чланица исијава идеја да је БРИКС отворен према свима, али да селекција и интеграција нових чланица неће бити процеси који ће се дешавати у било каквој журби, додаје Малић.

Замена за Свифт штити од злостављања Запада

Једна од важнијих ствари у ономе што је Путин изјавио је то да БРИКС још неће правити своју валуту, али ће направити систем који ће бити пандан Свифту, јер је то, према мишљењу нашег саговорника, корисније за заштиту економских система широм света од злостављања Запада.
„Стварање сепаратне валуте много је компликован процес са којим не треба журити јер ће, можда, чак бити и непотребан, ако се овај пандан Свифту направи како треба. Ради се о дубинским економским анализама, али мислим да је преко ноћи направити пандан долару јако тешко. То би истовремено била и објава рата Америци, што не мислим да Путин жели, јер он хоће да пропаст америчке империје учини што мекшом, како би било што мање крвопролића и што мање штете“, оцењује Малић.
Ово је био први пут да се Путин посебно састаје са представницима медија земаља чланица БРИКС-а. Такви састанци су се традиционално одржавали на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, где је председник у формату „питање-одговор“ разговарао са медијима о актуелним темама унутрашње и спољне политике Русије.
Путин никада није зазирао од новинара и са њима може да разговара сатима, тако да се на овај разговор, сматра Малић, као на преседан може гледати само у оквирима БРИКС-а. Надам се да ће укључивање новинара у процес БРИКС-а бити пракса и на следећим самитима, закључује Малић.
Путин са уредницима медија чланица БРИКС - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2024
РУСИЈА
Путин: НАТО ратује против Русије, спремни смо и победићемо!
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала