00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
16:00
30 мин
СПУТЊИК СПОРТ
Новакова испратница за Рафу, а вечити на различитим фреквенцијама – као и селектори
06:56
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Ковачевић: Неће НАТО заувек свету постављати своја правила
16:00
30 мин
СВЕТ СА СПУТЊИКОМ
Хоће ли самит Брикса у Казању променити ток историје и засенити све догађаје ове године?
17:00
60 мин
ДОК АНЂЕЛИ СПАВАЈУ
Бошко Миловановић: Митрополит Амфилохије – човек јеванђеље
20:00
59 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Само да издрже! Русија поново спасава свет као 1944, а западне силе нешто ни Србима не праштају

© Sputnik / Дејан СимићВидосав Ковачевић, генерал - мајор, председник СУБНОР-а, заменик председника Светске федерације ветерана
Видосав Ковачевић, генерал - мајор, председник СУБНОР-а, заменик председника Светске федерације ветерана - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2024
Пратите нас
Знам да је Русима јако тешко, док ми славимо овај важан датум. Али тврдим да председник Русије зна шта ради и има подршку свог народа и војника. У то сам се уверио више пута боравећи тамо. Само да истрају, да издрже. Није крупна изрека када кажем да Русија опет спасава свет. То ће се показати. Престројавање је почело, изградња новог, бољег поретка.
Ово за Спутњик каже Видосав Ковачевић, генерал – мајор, председник СУБНОР-а Србије и заменик председника Светске федерације ветерана, са којим смо разговарали поводом осам деценија од ослобођења Европе од фашизма.
Огранизација на чијем је челу фактички је наследник СУБНОР-а Југославије основаног 1947. године најстаријег борачког, ветеранског, антифашистичког удружења у Европи.
Данас та организација негује сећање на све ослободилачке ратове у којима се наш народ дигао против зла. Има нове темеље и нове програме. Окупља више од 100 хиљада чланова.
Први стуб су му сви ослободилачки ратови, Балкански и Први светски рат, а други је и даље најзначајнији у деловању ове организације.
„То је народноослободилачка борба и војска, партизански покрет и антифашизаму у Другом светском рату, то ново херојство српског народа. И страдања, нажалост. Трећи стуб су борци нових ратова, оружаних сукоба 90-тих година, поготово борци против НАТО агресије“.

Европска федерација антифашиста – без Руса

Ковачевић додаје да су распад Совјетског Савеза, престанак слављења 9. маја као Дана победе у Европи и распад Југославије, оставили траг на неговање сећања на НОБ, али и нови догађаји, нови сукоб који се дешава у Европи. У Европској федерацији антифашиста данас нема Русије.
„Све је то Русија финансирала и подржавала, Руска федерација ветерана је доста јака, они су то фактички држали. Са дешавањима у Украјини осећа се да нема Русије у тој причи, има одређених проблема у томе, али и даље функционише“.
СУБНОР Србије успео је да оствари важну дипломатску победу у Европској федерацији антифашиста. Поједине земље захтевале су да се званично осуди специјална војна операција у Украјини.
„Искористили смо моменат, јер смо видели да је у руководству расположење такво, рекли су, хајде да прихватимо амандман СУБНОР-а Србије. Осетили смо се помало поносним и јаким. Онда су и други гласали. Ми који смо били против успели смо да прегласамо оне који су то желели, тако да смо спречили осуду специјалне војне операције у Украјини“.
Ковачевић додаје да је подељеност логична, јер организације прате политике својих држава, које их финансирају, уместо да је то посао Савета Европе или Уједињених нација.
© Фото : СУБНОР Србија (колорисана фотографија)Црвеноармејци на улицама Београда
Црвеноармејци на улицама Београда - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2024
Црвеноармејци на улицама Београда

Руско стоп на фашизам Америке и НАТО

Има и самосталних, као што је СУБНОР Србије, који мисли да је Русија била приморана да уђе у рат, осам деценија након што је извојевала слободу за целу Европу. Због приближавања НАТО-а границама те земље, а поготово због страдања руског становништва у областима ДНР и ЛНР.
Демократски фашизам, то је тај свет који је кренуо на челу са Америком и НАТО да поставља своја правила, да уређује све по својим критеријумима. Зло и наопако, видели смо шта се дешавало са Либијом и Сиријом, Ираком пре свега, на крају са Југославијом. Нико није могао да их застави. Зато је добро ово што се дешава. Није добро. Али коначно постоје још неки центри моћи као што су Русија и Кина, Индија. Сада имате вишеполарни свет“, каже председник СУБНОР-а и додаје да су у току важна престројавања.
Ковачевић каже да је рат у Украјини уздрмао Запад, пре свега САД, које су морале да отворе ново жариште у коме Израел прави штету и страдање - невиђено до сада. Са ситуацијом у Украјини и у Појасу Газе добро су упознати и у Светској федерацији ветерана.
„Ван Америке сигурно да су, неподељена мишљења, већ са симпатијама гледају све што се Русији дешава, поготово у малим земљама које су биле дуго под влашћу Америке или Француске у неком колонијалном статусу. Ово што Кина и Русија раде кроз БРИКС и Појас и пут, то су сасвим другачија правила игре. Нуде вам, хоћете-нећете, нема диктата, нема ултиматума. Свет треба да се развија по тим стандардима и мерилима. Да се врате старе вредности које су срушене и помало заборављене“.

Срби увек у строју победника

Када је реч о Србији, СУБНОР осуђује величање покрета из Другог светског рата који нису били антифашистички. Ревизија историје, сматра Ковачевић, беспотребна је, јер Срби стоје у строју победника у Другом светском рату, као што су стајали у Првом.
© Sputnik / Лола ЂорђевићДелегација СУБНОР-а на полагању венаца поводом ослобођења Београда
Делегација СУБНОР-а на полагању венаца поводом ослобођења Београда - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2024
Делегација СУБНОР-а на полагању венаца поводом ослобођења Београда
„У том строју победника је око 800 хиљада припадника НОВ Југославије, 90 одсто су Срби. И у том страдању су опет Срби. Имате српске мајке, жене, сестре, сврстане у редове НОВ, њих преко 100 хиљада. Имате све то, величанствено, ко је тај ко то поништава, извлачи губитнички, поражени покрет коме је историја одредила место. Поготово кад наши непријатељи последњих деценија покушавају да оптуже српски народ за геноцид“.
Наш саговорник сматра да овај део историје треба да се пише на катедри Војне академије у којој професори носе чизме, ратовали су и најбоље знају ток догађаја. Српска војна мисао мора да се прати, јер је побеђивала увек кроз историју.
Српска војна мисао је победила и немачку и аустријску и бугарску мисао. И у Другом светском рату. То нам никад неће опростити. Никад. Не могу да опросте да је једна мала Србија са тако паметним, пре свега војним кадром, па и државничким, успела да се супротстави таквим силама и да на крају буде победник. И дан данас трпимо због тога“, каже наш саговорник и додаје да је курс Србије, војна неутралност, у овом тренутку глобалних кретања и великих притисака на нашу земљу, најбоље решење.
Као и поновно увођење војног рока. Основни вид обуке, колико год да траје, биће довољан да ти људи, како каже, изађу из комодитета и пре свега осете заједништво:
„То ће вредети и њима и држави. Држава добија нову димензију, нову генерацију на коју сутра може да рачуна да ће је припремати кроз неке друге видове обуке. А ти млади људи ће добити могућност да на крају покажу своју зрелост и одговорност према својој држави“, закључује.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала