00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
ВЕСТИ (реприза)
16:30
30 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
17:00
60 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Породично“: Кућни буџет – како да планирамо и водимо породичне финансије
16:00
60 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Да ли је Србији потребна Европска унија
17:00
30 мин
ЕНЕРГИЈА СПУТЊИКА
Да ли ће Фолксваген бити симбол и моћи и краха немачке привреде
17:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Могуће је трошити калорије без вежбања - научници открили нов начин на који тело сагорева енергију

© Фото : Слика генерисана вештачком интелигенцијомКрвне ћелије
Крвне ћелије - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2025
Пратите нас
Научници су открили изненађујући нови начин на који тело може сагоревати енергију и остати топло. Дубоко у масном ткиву пронађен је скривени систем који помаже телу да троши калорије – чак и без вежбања.
Проучавајући мишеве, истраживачи су открили да мрко масно ткиво – врста која одржава нашу топлоту – има резервни „грејач” који се активира по потреби. Овај други извор топлоте функционише чак и када се уобичајени енергетски системи успоре.
Откриће би могло отворити пут ка безбеднијим, лакшим начинима за убрзање метаболизма и борбу против гојазности.
Научници са Медицинског факултета Универзитета Вашингтон у Сент Луису открили су нови начин на који мрка маст – врста масти која сагорева енергију – може убрзати телесни метаболизам. Овај процес омогућава ћелијама да троше више горива и стварају топлоту, побољшавајући укупно метаболичко здравље.
Истраживање, спроведено на мишевима, указује на нове могућности коришћења мрке масти за третирање метаболичких стања попут инсулинске резистенције и гојазности.
Мрка маст је посебна јер енергију (калорије) из хране претвара у топлоту. За разлику од беле масти, која складишти енергију, или мишића, који је одмах користе, мрка маст помаже телу да остане топло у хладним срединама. Излагање хладноћи може повећати количину мрке масти и научници дуго претпостављају да би њена активација могла помоћи при мршављењу тако што би повећала сагоревање калорија.
„Путања коју смо идентификовали могла би омогућити да се циља аспект потрошње енергије у једначини за губитак тежине, потенцијално олакшавајући телу да сагорева више енергије док се помаже мркој масти да производи више топлоте“, кажу истраживачи.
„Појачавање овог метаболичког процеса могло би подржати губитак или контролу тежине на начин који је можда лакше одржив него традиционалне дијете и вежбање. То је процес који заправо расипа енергију – повећава потрошњу енергије у стању мировања – што је добро ако покушавате да смршате“, преноси "Science daily".
Досад су научници разумевали производњу топлоте мрке масти углавном путем митохондрија, ћелијских енергетских центара. Митохондрије у мркој масти могу прећи са производње горива на стварање топлоте путем молекула званог раздвајајући протеин 1. Међутим, студије су показале да мишеви којима недостаје овај протеин могу и даље сагоревати енергију и производити топлоту, што сугерише да је још један систем у игри.
Ново истраживање идентификује пероксизоме, мале структуре унутар ћелија које обрађују масти, као алтернативни извор топлоте у мркој масти. Кад су изложени хладноћи, пероксизоми се уможавају. Овај ефекат је био још израженији код мишева чије митохондрије нису имале раздвајајући протеин 1, што указује да се пероксизоми могу укључити кад митохондрије изгубе способност да производе топлоту.
Истраживачи су открили да пероксизоми сагоревају гориво и ослобађају топлоту кроз процес који укључује протеин зван acyl-CoA оксидаза 2 (ACOX2). Мишеви без ACOX2 у мркој масти били су мање способни да подносе хладноћу, имали су ниже телесне температуре након излагања хладноћи и лошију инсулинску осетљивост. Пошто су нахрањени високомасном храном, такође су се више гојили од типичних мишева.
Насупрот томе, мишеви генетски модификовани да производе неуобичајено велике количине ACOX2 у мркој масти показали су повећану производњу топлоте, бољу толеранцију на хладноћу и унапређену инсулинску осетљивост и контролу тежине при истој високомасној исхрани.
Користећи флуоресцентни сензор за топлоту који су развили, истраживачи су открили да када АCOX2метаболише одређене масне киселине – ћелије мрке масти постају топлије. Такође су користили инфрацрвену термалну камеру како би показали да мишеви којима недостаје ACOX2 производе мање топлоте у мркој масти.
Иако људска тела могу природно да производе ове масне киселине, молекули се такође налазе у млечним производима и мајчинском млеку, а производе их одређени цревни микроби. То повећава могућност да дијететска интервенција на бази ових масних киселина – прехрамбена, пробиотичка или „нутрицеутичка“ интервенција – може ојачати ову путању производње топлоте и њене корисне ефекте.
Такође се истражују могућа једињена у лековима која би могла директно активирати ACOX2.
Иако су истраживања спроведена на мишевима, постоје докази који сугеришу да је ова путања релевантна код људи.
Раније студије су показале да особе са вишим нивоима ових масних киселина често имају ниже индексе телесне масе. Међутим, пошто корелација није узрочност, наш дугорочни циљ је да тестирамо да ли дијететске или друге терапијске интервенције које повећавају нивое ових масних киселина или активност ACOX2 могу бити корисне у појачавању ове путање за производњу топлоте у пероксизомима и помагању људима да изгубе тежину и поправе своје метаболичко здравље, кажу истраживачи.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала