00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОРБИТА КУЛТУРЕ
10:00
120 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
16:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
21:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Дијамантски лептир”
07:00
30 мин
ОРБИТА КУЛТУРЕ
Звук Савиних „Шидијанки“
16:00
120 мин
МИЉАНОВ КОРНЕР
Мрђа: Желим да Милојевић остане што дуже у Звезди
20:00
50 мин
ПРОРОК
Ко се крије иза антисрпске кампање у Хрватској
20:51
8 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Милован Бојић: Шојгуу сам давно рекао – ми их задржавамо, а кренуће и на вас!
21:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Тржиште меса и сточарских производа у Србији у великом дисбалансу, шта су проблеми

© Sputnik / Радоје ПантовићПрасе на ражњу
Прасе на ражњу - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2025
Пратите нас
Цена прасића последњих недеља приметно је пала, док тржиште јагњади бележи велике осцилације. То показује да је тржиште меса и сточарских производа у Србији поново у великом дисбалансу.
Секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских производа Привредне коморе Србије Ненад Будимовић каже да осцилације у цени постоје, али да није било великих одступања у последњих месец дана.
Посебан проблем и даље представља афричка куга свиња, која је у последњих годину дана значајно смањила број грла, а још од краја јула активна је на подручју три управна округа – Подунавском, Мачванском и Западнобачком.
Ненад Будимовић каже да жива стока има велике осцилације у цени, међутим, анализе које раде последњих месец дана говоре да није било великих одступања у цени.
"Разлика је у односу на почетак године април, мај, када је цена у тим регионима била око 180 динара по килограму. Треба нагласити да је дошло до смањења потрошње свињског меса по становнику, да је пилеће месо заузело то место", објаснио је Будимовић.
Како каже, најинтензивнија је производња свиња, јунади и живине, док је јагњеће и овчије месо у екстензивном начину производње.
"У источној Србији је цена последњих месец дана и за прасад, и за товљенике, била много виша него у Мачви. Али то зависи и од количине која је у понуди и од онога што је потребно. Надам се да неће бити великих осцилација пред наступајуће празнике", рекао је Будимовић.
Навео је да је јунеће месо предмет који би могао да буде интересантан за домаће узгајиваче.
"Последњих годину дана имамо повећање броја грла која улазе у тов. Знамо да је одлука Европске уније од пре неколико година била да се смањује говедарска производња, како млечно, тако и товно говедарство", објаснио је Будимовић.
Истакао је да се код говеда јављају болести, попут крављег лудила, које су, по његовом мишљењу, изазване климатским променама.
"То су параметри који доста утичу на одлуку о узгоју говеда. Ми имамо заиста довољне количине јунећег меса, треба наћи начин да се реализује извоз, као што смо некада извозили, јер су Италија и Грчка била наши главни купци. Сада је то регион", каже Будимовић за РТС.
Објаснио је да треба размишљати и о извозу у земље Саудијске Арабије и о међународним трговинским уговорима са Кином, Турском, Египтом.
"За фармере је битно да знају откупну цену, да знају да ће бити откупљена количина животиња које се гаје и једноставно мислим да би то било једнако успешно", рекао је Будимовић.
Како каже, за оне који улазе у процес свињокоља важан је обавезан преглед на трихинелу.
"Важно је и да се избегавају, да кажем, обичаји да комшија комшији носи своје понуде због афричке куге свиња, јер је то један од начина да се пренесе вирус. Једноставно, за сопствене потребе", закључио је Будимовић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала