https://sputnikportal.rs/20251125/otkriven-iznenadjujuci-uticaj-sira-na-zdravlje-mozga-1192883858.html
Откривен изненађујући утицај сира на здравље мозга
Откривен изненађујући утицај сира на здравље мозга
Sputnik Србија
Замислите да обичан комад сира може да игра малу улогу у заштити вашег мозга како године пролазе и приближавате се старости? Недавна студија из Јапана сугерише... 25.11.2025, Sputnik Србија
2025-11-25T22:52+0100
2025-11-25T22:52+0100
2025-11-25T22:52+0100
наука и технологија
медицина
друштво
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e9/0b/19/1192884007_0:364:784:805_1920x0_80_0_0_e19a4b824997a4e914ad52702f984cb3.jpg
Научници су, на захтев јапанске прехрамбене компаније "Meiji Co.", анализирали здравствене податке 7.914 одраслих старијих од 65 година. Половина испитаника је рекла да једе сир барем једном недељно, док друга половина уопште не конзумира сир. Њихово здравље је праћено три године.Шта су показали резултати на нивоу популацијеРезултати су показали да су 134 особе које су јеле сир (3,4 одсто) развиле деменцију, у поређењу са 176 особа које нису конзумирале сир (4,5 одсто), што је око 10 до 11 случајева мање на 1.000 људи. Иако је уочена разлика била само скромна, она указује на могући фактор исхране који утиче на ризик од деменције у старијој доби.Резултати су у складу са претходним опсервационим доказима који повезују унос млечних производа са когнитивним здрављем. Иако је ефекат скроман за сваку особу, на нивоу популације, посебно у земљама попут Јапана са ниским уносом сира, такве разлике би могле значајно допринети стратегијама превенције деменције, пишу Сеунгвон Џеонг са Универзитета Ниими у Јапану и колеге у студији објављеној у часопису "Nutrients".Студија је контролисала факторе као што су старост, пол, ниво образовања, приходи, па чак и укупни квалитет исхране. Они који нису јели сир имали су тенденцију да имају мање здраве прехрамбене навике, што је делимично објашњавало повезаност, али сир је изгледа био користан изван ефеката опште исхране.Предности сира у исхраниСир садржи хранљиве материје корисне за мозак, као што је витамин К, и корисне бактерије у цревима, док ферментисани млечни производи такође подржавају здравље срца, још један фактор повезан са ризиком од деменције.Иако тренутна студија није укључивала биомаркере или механистичке анализе, неколико нутритивних карактеристика сира може пружити вероватно објашњење за уочену повезаност, напомињу аутори студије.Са више од 50 милиона људи широм света који живе са деменцијом, укључујући све већи број у Јапану, налази нуде малу, али интригантну могућност за спречавање ове болести мозга.Потребна су даља истраживања како би се разјасниле дозе, врсте сира и основни механизми, додају аутори, пренео је "Сајенс алерт".Погледајте и:
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2025
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e9/0b/19/1192884007_0:291:784:879_1920x0_80_0_0_3db0ed10d7c9eb953d63d602d263780c.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
медицина, друштво
Откривен изненађујући утицај сира на здравље мозга
Замислите да обичан комад сира може да игра малу улогу у заштити вашег мозга како године пролазе и приближавате се старости? Недавна студија из Јапана сугерише да би то могло бити могуће.
Научници су, на захтев јапанске прехрамбене компаније "Meiji Co.", анализирали здравствене податке 7.914 одраслих старијих од 65 година. Половина испитаника је рекла да једе сир барем једном недељно, док друга половина уопште не конзумира сир. Њихово здравље је праћено три године.
Шта су показали резултати на нивоу популације
Резултати су показали да су 134 особе које су јеле сир (3,4 одсто) развиле деменцију, у поређењу са 176 особа које нису конзумирале сир (4,5 одсто), што је око 10 до 11 случајева мање на 1.000 људи. Иако је уочена разлика била само скромна, она указује на могући фактор исхране који утиче на ризик од деменције у старијој доби.
Резултати су у складу са претходним опсервационим доказима који повезују унос млечних производа са когнитивним здрављем. Иако је ефекат скроман за сваку особу, на нивоу популације, посебно у земљама попут Јапана са ниским уносом сира, такве разлике би могле значајно допринети стратегијама превенције деменције, пишу Сеунгвон Џеонг са Универзитета Ниими у Јапану и колеге у студији
објављеној у часопису "Nutrients".
Студија је контролисала факторе као што су старост, пол, ниво образовања, приходи, па чак и укупни квалитет исхране. Они који нису јели сир имали су тенденцију да имају мање здраве прехрамбене навике, што је делимично објашњавало повезаност, али сир је изгледа био користан изван ефеката опште исхране.
Сир садржи хранљиве материје корисне за мозак, као што је витамин К, и корисне бактерије у цревима, док ферментисани млечни производи такође подржавају здравље срца, још један фактор повезан са ризиком од деменције.
Иако тренутна студија није укључивала биомаркере или механистичке анализе, неколико нутритивних карактеристика сира може пружити вероватно објашњење за уочену повезаност, напомињу аутори студије.
Са више од 50 милиона људи широм света који живе са деменцијом, укључујући све већи број у Јапану, налази нуде малу, али интригантну могућност за спречавање ове болести мозга.
Потребна су даља истраживања како би се разјасниле дозе, врсте сира и основни механизми, додају аутори,
пренео је "Сајенс алерт".