Америчка коалиција у Сирији ствара „пограничне снаге безбедности“

Коалиција на челу са САД за борбу против ДАЕШ-а почела је да у Сирији формира такозване „пограничне снаге безбедности“ на територији коју контролише, изјавио је портпарол коалиције за „Дефенс пост“.
Sputnik
Хмејмим су напали „дипломци“ америчких инструктора

„Коалиција ради заједно са Сиријским демократским снагама (СДС) на стварању и обучавању нових сиријских пограничних снага безбедности. Тренутно се у првој класи обучава око 230 људи, а крајњи циљ је стварање снага од око 30 хиљада људи“, рекао је портпарол коалиције Томас Вил.

Према његовим речима нове снаге ће се налазити дуж долине реке Еуфрат — дуж западне ивице територије у Сирији коју тренутно контролишу СДС, као и дуж границе са Ираком и Турском.

Сиријске демократске снаге формиране су уз активну подршку Сједињених Америчких Држава 2015. године, како је званично наведено, за борбу против ДАЕШ-а. Формације које се састоје углавном од сиријских Курда, као и неких арапских племена, добијале су оружје од америчке коалиције и успеле су да одбију читав низ подручја од терориста ДАЕШ-а на северу и истоку земље са леве стране реке Еуфрат. Осим тога, америчка војска и формације сиријске опозиције под њеном контролом преузеле су контролу над подручјем на југу земље са градом Танф.

Коментар