Америчка коалиција у Сирији ствара „пограничне снаге безбедности“

© REUTERS / Rodi SaidБорци Сиријских демократских снага стоје поред војног возила у Раки
Борци Сиријских демократских снага стоје поред војног возила у Раки - Sputnik Србија
Пратите нас
Коалиција на челу са САД за борбу против ДАЕШ-а почела је да у Сирији формира такозване „пограничне снаге безбедности“ на територији коју контролише, изјавио је портпарол коалиције за „Дефенс пост“.
Терористи ДАЕШ-а - архивска фотографија - Sputnik Србија
Хмејмим су напали „дипломци“ америчких инструктора

„Коалиција ради заједно са Сиријским демократским снагама (СДС) на стварању и обучавању нових сиријских пограничних снага безбедности. Тренутно се у првој класи обучава око 230 људи, а крајњи циљ је стварање снага од око 30 хиљада људи“, рекао је портпарол коалиције Томас Вил.

Према његовим речима нове снаге ће се налазити дуж долине реке Еуфрат — дуж западне ивице територије у Сирији коју тренутно контролишу СДС, као и дуж границе са Ираком и Турском.

Сиријске демократске снаге формиране су уз активну подршку Сједињених Америчких Држава 2015. године, како је званично наведено, за борбу против ДАЕШ-а. Формације које се састоје углавном од сиријских Курда, као и неких арапских племена, добијале су оружје од америчке коалиције и успеле су да одбију читав низ подручја од терориста ДАЕШ-а на северу и истоку земље са леве стране реке Еуфрат. Осим тога, америчка војска и формације сиријске опозиције под њеном контролом преузеле су контролу над подручјем на југу земље са градом Танф.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала