Европски парламентарци три године тајно преговарали са Северном Корејом

Делегација Европског парламента саопштила је да је три године водила тајне разговоре са Северном Корејом, како би њене представнике убедила да седну за преговарачки сто и окончају свој нуклеарни програм.
Sputnik
Руковање века: Могу ли Трамп и Ким опет да шокирају планету — до маја

Делегација, на челу са британским чланом ЕП Ниржом Девом, састала се са високим севернокорејским званичницима 14 пута, а у ближој будућности планирају и састанак у Бриселу, преноси британски „Телеграф“. Дева је рекао да су се он и његове колеге залагали за дијалог без предуслова.

„Доста сам радио у тишини са својим колегама. Тек сада откривам наше напоре широј публици у светлу предложених преговора“, рекао је Дева, мислећи на најаву о могућем састанку председника САД Доналда Трампа и севернокорејског лидера Ким Џонг Уна.

Делегација ЕП састала се и са званичницима из САД, Кине, Јапана и Јужне Кореје, ради дијалога који би постигао денуклеаризацију Корејског полуострва.

„Састали смо се са високим званичницима Северне Кореје 14 пута. Разумели смо њихове бриге и они су разумели наше“, рекао је Дева.


Танјуг

Коментар