Италијани обнављају манастире на Космету

Нашим културним наслеђем на Косову, његовим очувањем, заштитом и рестаурацијом почиње да се бави Италијанско-српски институт за уметност, пишу Вечерње новости.
Sputnik

То је за лист потврдио амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић.

Арно Гујон наставља да помаже Србима на КиМ

„На основу података којима располажем, може се закључити да је оснивање Италијанско-српског института за уметност, непрофитне друштвено корисне невладине организације, мотивисано жељом да се стручно, конкретно и правовремено допринесе обнови српског културног наслеђа на КиМ, а првенствено светиња које се налазе на Унесковој листи културне баштине у опасности“, рекао је Танасковић.

Стручњаци су већ започели серију „извиђања“ и процењивања на терену, пише лист и наводи да су у манастиру Високи Дечани на провери статика грађевине, као и стање конзервираности фресака, скулптура и декорисаних површина.

Први контакти су већ остварени са Канцеларијом за КиМ у Београду која је помогла да се препозна и одреди први амбициозни циљ: стављање у сигурно стање и рестаурација цркве Богородице Љевишке у Призрену.

Експерти Института су већ проценили да је ургентно да се реконструишу кров и под, јер су оштећени од воде која је продирала у унутрашњост у дугом периоду, а одмах потом следи рестаурација онога што је остало од фресака.

Прве трошкове извoђења на терену поднели су појединци који су формирали Институт, а који се сада обраћају европским фондовима за спасавање културних добара, али и приватним лицима, донаторима.

 

Коментар