Италијани обнављају манастире на Космету

CC BY-SA 4.0 / IsmailGagica (cropped photo) / Манастир Високи Дечани
Манастир Високи Дечани - Sputnik Србија
Пратите нас
Нашим културним наслеђем на Косову, његовим очувањем, заштитом и рестаурацијом почиње да се бави Италијанско-српски институт за уметност, пишу Вечерње новости.

То је за лист потврдио амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић.

Француски хуманитарц Арно Гујон са донацијом за Србе са Косова - Sputnik Србија
Арно Гујон наставља да помаже Србима на КиМ

„На основу података којима располажем, може се закључити да је оснивање Италијанско-српског института за уметност, непрофитне друштвено корисне невладине организације, мотивисано жељом да се стручно, конкретно и правовремено допринесе обнови српског културног наслеђа на КиМ, а првенствено светиња које се налазе на Унесковој листи културне баштине у опасности“, рекао је Танасковић.

Стручњаци су већ започели серију „извиђања“ и процењивања на терену, пише лист и наводи да су у манастиру Високи Дечани на провери статика грађевине, као и стање конзервираности фресака, скулптура и декорисаних површина.

Први контакти су већ остварени са Канцеларијом за КиМ у Београду која је помогла да се препозна и одреди први амбициозни циљ: стављање у сигурно стање и рестаурација цркве Богородице Љевишке у Призрену.

Експерти Института су већ проценили да је ургентно да се реконструишу кров и под, јер су оштећени од воде која је продирала у унутрашњост у дугом периоду, а одмах потом следи рестаурација онога што је остало од фресака.

Прве трошкове извoђења на терену поднели су појединци који су формирали Институт, а који се сада обраћају европским фондовима за спасавање културних добара, али и приватним лицима, донаторима.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала