„Ако се Балкан затресе, трешће се и Европа“

Хрватски европарламентарац Тонино Пицула упозорио је да мир, стабилност и будућност Европе зависе од ситуације на Западном Балкану, те је поручио да је Балкан веома осетљив и крхак, а ако се затресе, трешће се и Европа.
Sputnik

Пицула у ауторском тексту за „Јуропијен вестерн Балкан“ указује да се не сме догодити да Балкан постане предмет бриге за европске политичаре. После финансијске и мигрантске кризе, ЕУ не треба нова невоља на југоистоку која ће претоварити крхку ахритектуру њених унутрашњих веза, навео је хрватски европарламентарац и додао:

Запад припрема Србији понуду коју неће моћи да одбије — има ли излаза (видео)

„Балкан је веома осетљив и крхак, а ако се затресе, трешће се и Европа.“

Усвајањем Стратегије Европске уније за западни Балкан потврђена је европска будућност региона, ова перспектива истиче приоритете и поља на којима би требало појачати сарадњу и специфичне изазове са којима се суочавају државе на том подручју, сматра Пицула.

Пицула каже да ЕУ истовремено треба да се припреми за нове чланове у финансијском и институционалном контексту.

„Морамо да будемо јачи, чвршћи и ефикаснији пре него што постанемо већи“, наводи Пицула.

Он прича о „кризи без преседана“ на спољним границама ЕУ, као и о проблемима о интерном функционисању блока.

„У овим условима ЕУ су потребни докази да је способна да решава велике проблеме нашег континента у 21. веку, као што је била способна у другој половини 20. века. Све што доприноси таквој слици, ЕУ ће морати да подржи Брисел“, пише Пицула.

Подсетивши да је Бугарска у јануару преузела председништво над ЕУ, наглашава да та држава жели да са сваком земљом региона формира јасан план акције са конкретним корацима, који ће убрзати приступ ЕУ.

ЕУ поручила Западном Балкану: У јуну поново о проширењу

„Без давања лажних нада Бугарска ће се фокусирати на јачање регионалне сарадње и добрих односа са комшијама, као и на развој транспортне и енергентске инфраструктуре, развој комуникација и образовања“, наводи Пицула, додајући да би Бугарска могла да буде „вредан посредник“ у преговорима земаља Западног Балкана са ЕУ.

Пише како ће Бугарска бити посвећена Западном Балкану и политици ширења и интеграције.

Према његовим речима, стагнација на Балкану производи проблеме, а не стабилност и утиче на политичке конфликте унутар држава, што даље утиче на односе земаља.

Како каже, позивајући се на ситуацију на Косову, битно је да ЕУ одговори и покуша да спречи такве трагичне догађаје у региону.

Оцењује да је Црна Гора највише постигла по питању чланства у ЕУ на Западном Балкану, али да мора да реши своје унутрашње проблеме.

Танјуг

 

Коментар