Покреће се кривични поступак против Порошенка због утаје пореза

Украјински суд наложио је да се покрене кривични поступак против председника Петра Порошенка на основу оптужби да је формирао криминалну организацију за утају пореза, изјавио је бивши заменик главног тужиоца Ренат Кузмин.
Sputnik

Како је рекао, на истражитељима је сада да утврде да ли је он лично организовао ту фирму или је био гарантно лице, или су пак то учинили његови „пријатељи“.

Порошенко након одмора од пола милиона долара: Живот ми није шећер

Кузмин је прецизирао да је то већ десети поступак који је покренут против Порошенка, будући да је и раније Украјински суд обавезао безбедносне службе да покрену читав низ истрага.

Порошенко је још раније оптужен, између осталог, да је финансирао руску војску кроз своју компанију „Рошен“, али и да је незаконитим путем стекао велике количине новца преко фирме „Укргаздобичи“.

Поред тога, Порошенко се терети да је незаконитим путем одузео бившем губернатору Одесе Михаилу Сакашвилију држављанство, да је протерао његове телохранитеље и возаче из земље, да је давао мито посланицима како би се постављали државни тужиоци, али и због постојања тајних затвора у којима су се вршила мучења ухапшених због војне операције у Донбасу.

„За све то је одговоран наш незаборавни председник“, додао је Кузмин.

Коментар