Пензионисани пилот открио мрачну истину о компанији чији се авион срушио на Куби

Мексичка авиокомпанија „Ерлајнс дамојх“, чији се авион срушио у на Куби, при чему је погинуло 110 особа, у последњој деценији је два пута била предмет озбиљних оптужби због особља у тој компанији.
Sputnik
Стравични снимци с Кубе: Да ли је ово узрок трагедије у којој је погинуло више од 100 људи

Како АП преноси, те наводе су изнеле власти у Гвајани и пензионисани пилот националне авио-компаније Кубе „Кубана де авијасион“, која је од мексичке компаније позајмила авион „Боинг 737“, стар 39 година, који се срушио.

Мексичка влада саопштила је у суботу да ће власти из цивилне авијације извести оперативну ревизију у компанији „Дамојх“ како би утврдили да ли су „тренутни оперативни услови у складу са правилима“ и како би помогли у прикупљању информација у истрази о авионској несрећи која се догодила у петак и у којој је међу 110 погинулих било петоро деце.

Тај авион и посаду је изнајмљивала од компаније „Дамојх“ са седиштем у Мексико Ситију и нискобуџетна авио-компанија са седиштем у Хондурасу.

Запоследни у компанији „Дамојх“ одбили су да коментаришу недавни догађај, наводећи да ће компанија комуницирати са медијима само путем писаних саопштења.

Министар саобраћаја Кубе Адел Искијердо Родригез рекао је новинарима у суботу да је компанија „Кубана“ изнајмљивала тај авион пре мање од месец дана, у оквиру споразума по којем је мексичка авио-компанија била одговорна у потпуности за одржавање авиона.

Он је нагласио да је за Кубу уобичајено да изнајмљује авионе по различитим споразумима, с обзиром на ограниченост авијације те земље због трговинских забрана које су јој САД увеле.

„Нормално је да изнајмљујемо авионе. Зашто? Зато што је пригодно и због проблема блокаде који имамо. Понекад не можемо да купимо авионе који су нам потребни и морамо да их изнајмимо“, казао је он.

Он је рекао да је у вези са „Дамојх“ компанијом „овде формула да они воде рачуна о контроли одржавања авиона. То је њихова одговорност“.

У паду авиона погинуло 20 свештеника

Такође је подвукао да Куба није имала своје пилоте обучене да лете „Боингом“, те је унајмила мексичку посаду са очекивањима да су у потпуности обучени и да су их надлежни сертификовали.

Како су агенције раније известиле, у авионској несрећи недалеко од Хаване међу погинулима су била 102 држављана Кубе, званично је у суботу саопштио Искијердо Родригез.

Он је тада рекао да је међу жртвама троје туриста, двоје страних држављана и шест чланова посаде из Мексика.

Рођаци жртава пада авиона на Куби

Потврдио је да је лоцирана и црна кутија авиона.

Испред мртвачнице су се окупили чланови породица и родбина жртава који су давали информације властима да би помогли процес идентификације.

Мртвачницу је посетио и кубански председник Мигел Дијаз Канел, а претходног дана је посетио и место несреће.

Он је тада саопштио да је формирана специјална комисија која ће утврдити узрок авионске несреће.

„Боинг 737“, у којем се налазило 104 путника и шест чланова посаде, срушио се и изгорео у петак убрзо после полетања са међународног аеродрома „Хозе Марти“ у Хавани.

То је најгора авионска несрећа на Куби у последње три деценије и трећа велика несрећа те врсте од 2010.

Први снимци: Срушио се кубански путнички авион са 104 путника, има преживелих

Небо је било облачно и на аеродрому је падала киша у време несреће, а кубанска државна телевизија јавила је да је авион стар 39 година нагло скренуо удесно након полетања за град Олгин, на истоку Кубе.

Државна авио-компанија, чији је позајмљени авион пао, има генерално добар биланс безбедности, али је позната по кашњењима и отказивањима летова, а многе своје авионе је повукла из саобраћаја због проблема са одржавањем протеклих месеци, па је зато била принуђена да изнајмљује чартер авионе од других компанија, навео је АП.

Танјуг

Коментар