Палестинци Месију: Не подржавај расизам

Аргентински спортски новинар Езекељ Фернандез Мурс у интервјуу за Спутњик каже да било која спортска манифестација доноси и политичке поене, па је „овде јасна намера Израела да одржи утакмицу у част своје 70. годишњице“. Мурс додаје да државе користе спорт како би показале да је у њиховим државама „мање или више све нормално“.
Sputnik

Хусни Абдел Ваебен, амбасадор Палестине у Буенос Ајресу, објавио је да ће 9. јуна у Јерусалиму бити одиграна фудбалска утакмица и додао да ће аргентинска екипа бити „саучесник у нарушавању људских права и окупације територије“.

„Немогуће је било претпоставити да ће једна тако масовно омиљена забава као што је фудбал постати полуга политике. Овде је већ очигледна намера Израела да одржи овај меч у част своје 70. годишњице“, истакао је Фернандез Мурс, чувени спортски новинар из Аргентине.

Месију потврђена казна од 21 месец затвора

Новинар је подвукао улогу недавне одлуке САД да пренесе своју амбасаду:

„Аргентинска екипа је раније већ играла у Израелу. Поента је, међутим, у томе што је овог пута сусрет планиран у Јерусалиму. Ту постоји и политички и економски аспект: за ову утакмицу Израел нуди више од два милиона долара, плус плаћене путне трошкове.“

У том контексту је посебно важна чињеница да ће се појавити Меси:

„Када играју Барселона и Реал Мадрид, Палестина је буквално паралисана. Меси је тамо посебно популаран и јасно је да га овде користе кao симбол“, објашњава Мурс.

Нешто раније се Џибрил Раџуб, председавајући Федерације фудбала Палестине, обратио нападачу екипе Аргентине Лионелу Месију апелујући да не учествује у утакмици са екипом Израела.

„Меси, немој учествовати. Не подржавај расизам“, изјавио је Раџуб. Он се такође обратио навијачима муслиманима и позвао их да склоне све постере са ликом Месија, уколико чувени фудбалер ипак изађе на терен у Јерусалиму.

Коментар