Палестинци Месију: Не подржавај расизам

© AP Photo / Emilio MorenattiФубдалер Барселоне Лионел Меси
Фубдалер Барселоне Лионел Меси - Sputnik Србија
Пратите нас
Аргентински спортски новинар Езекељ Фернандез Мурс у интервјуу за Спутњик каже да било која спортска манифестација доноси и политичке поене, па је „овде јасна намера Израела да одржи утакмицу у част своје 70. годишњице“. Мурс додаје да државе користе спорт како би показале да је у њиховим државама „мање или више све нормално“.

Хусни Абдел Ваебен, амбасадор Палестине у Буенос Ајресу, објавио је да ће 9. јуна у Јерусалиму бити одиграна фудбалска утакмица и додао да ће аргентинска екипа бити „саучесник у нарушавању људских права и окупације територије“.

„Немогуће је било претпоставити да ће једна тако масовно омиљена забава као што је фудбал постати полуга политике. Овде је већ очигледна намера Израела да одржи овај меч у част своје 70. годишњице“, истакао је Фернандез Мурс, чувени спортски новинар из Аргентине.

Лионел Меси - Sputnik Србија
Месију потврђена казна од 21 месец затвора

Новинар је подвукао улогу недавне одлуке САД да пренесе своју амбасаду:

„Аргентинска екипа је раније већ играла у Израелу. Поента је, међутим, у томе што је овог пута сусрет планиран у Јерусалиму. Ту постоји и политички и економски аспект: за ову утакмицу Израел нуди више од два милиона долара, плус плаћене путне трошкове.“

У том контексту је посебно важна чињеница да ће се појавити Меси:

„Када играју Барселона и Реал Мадрид, Палестина је буквално паралисана. Меси је тамо посебно популаран и јасно је да га овде користе кao симбол“, објашњава Мурс.

Нешто раније се Џибрил Раџуб, председавајући Федерације фудбала Палестине, обратио нападачу екипе Аргентине Лионелу Месију апелујући да не учествује у утакмици са екипом Израела.

„Меси, немој учествовати. Не подржавај расизам“, изјавио је Раџуб. Он се такође обратио навијачима муслиманима и позвао их да склоне све постере са ликом Месија, уколико чувени фудбалер ипак изађе на терен у Јерусалиму.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала