Израелски официр: Оборени сиријски дрон није носио оружје

Беспилотну летелицу која је оборена у ваздушном простору Израела користила је сиријска армија у обавештајне сврхе, рекао је новинарима портпарол израелске армије Јонатан Конрикус.
Sputnik

Он је навео да су се Израелци, пре него што су гађали дрон, уверили да уређај не припада руској војсци, с којом их повезује договор о спречавању конфликтних ситуација. 

Нетанијаху: Израел затвара главни прелаз у Појасу Газе

„Беспилотна летелица припадала је сиријским оружаним снагама. Није носила оружје и обављала је обавештајну мисију. Тек треба да разјаснимо како се нашла у ваздушном простору Израела – намерно или случајно“, додао је официр. 

Претходно је израелска војска потврдила да је пресрела и оборила беспилотну летелицу која је из Сирије ушла у ваздушни простор Израела. Дрон је оборио комплекс противваздушне одбране „патриот“.

„ПВО системи су на време открили опасност и пратили њено кретање“, навела је израелска војска. 

Лансирање ракете је активирало сирене за узбуну у израелским насељима на граници са Сиријом. У југозападним областима суседне земље, које су близу Израела и Јордана, последњих седмица воде се борбе између сиријске армије и одреда опозиције. 

Погранични инцидент подударио се с посетом премијера Израела Бењамина Нетанијахуа Москви. Он је рекао да ће једна од главних тема његовог разговора с председником Русије Владимиром Путином бити ситуација у Сирији.

Коментар