Израелски официр: Оборени сиријски дрон није носио оружје

© AFP 2023 / Thomas CoexИзраелска војска
Израелска војска - Sputnik Србија
Пратите нас
Беспилотну летелицу која је оборена у ваздушном простору Израела користила је сиријска армија у обавештајне сврхе, рекао је новинарима портпарол израелске армије Јонатан Конрикус.

Он је навео да су се Израелци, пре него што су гађали дрон, уверили да уређај не припада руској војсци, с којом их повезује договор о спречавању конфликтних ситуација. 

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху стоји иза меноре на обележавању Дана Јерусалима - Sputnik Србија
Нетанијаху: Израел затвара главни прелаз у Појасу Газе

„Беспилотна летелица припадала је сиријским оружаним снагама. Није носила оружје и обављала је обавештајну мисију. Тек треба да разјаснимо како се нашла у ваздушном простору Израела – намерно или случајно“, додао је официр. 

Претходно је израелска војска потврдила да је пресрела и оборила беспилотну летелицу која је из Сирије ушла у ваздушни простор Израела. Дрон је оборио комплекс противваздушне одбране „патриот“.

„ПВО системи су на време открили опасност и пратили њено кретање“, навела је израелска војска. 

Лансирање ракете је активирало сирене за узбуну у израелским насељима на граници са Сиријом. У југозападним областима суседне земље, које су близу Израела и Јордана, последњих седмица воде се борбе између сиријске армије и одреда опозиције. 

Погранични инцидент подударио се с посетом премијера Израела Бењамина Нетанијахуа Москви. Он је рекао да ће једна од главних тема његовог разговора с председником Русије Владимиром Путином бити ситуација у Сирији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала