Трамп: Русија не држи Америку на нишану

Председник САД Доналд Трамп изјавио је да не верује да Русија и даље држи САД на нишану, што је у супротности са проценом америчке обавештајне службе, да Москва наставља да се меша у америчке изборе.
Sputnik

Трамп је у уторак покушао да се врати на коментаре да верује председнику Русије Владимиру Путину уместо америчких шефова обавештајних служби о мешању Русије у изборе 2016. године. Упитан у среду да ли Русија још увек има на нишану Сједињене Америчке Државе, Трамп је одмахнуо главом и одговорио: „Не.“

​Трамп је додао да нико није био чвршћи према Русији од њега и рекао да председник Русије Владимир Путин „то зна боље него ико“ и „није срећан због тога“.

„Погледајте цифре, погледајте шта смо урадили, погледајте санкције, амбасадоре којих тамо нема, на оно што се нажалост недавно десило у Сирији“, рекао је Трамп пред састанак свог кабинета у Белој кући.

Он је такође навео да је његов недавни пут у Европу створио „већи мир и безбедност за читав свет“ и назвао га „огромним успехом“, који ће се „развијати током неколико година“.

Трампова порука „хејтерима“ који су очекивали бокс меч са Путином

Раније је Трамп рекао да ипак верује налазима америчких обавештајних служби о „мешању Русије“ у америчке изборе.

„Прихватам налазе обавештајне заједнице да је постојало мешање (Русије), могли су бити и други људи. И није било договора (са Русијом)“, рекао је Трамп. Према његовим речима, он потпуно верује и подржава обавештајне службе.

Његове речи су у супротности са оним што је говорио на заједничкој конференцији са руским лидером.

Трамп је тада изјавио да су у скандалу са наводним мешањем Русије у изборе „криве обе стране“, што је изазвало жестоке критике унутар Сједињених Америчких Држава.

Трамп: Погрешно сам се изразио, санкције Русији остају

Амерички председник је прецизирао да не види доказе о мешању Русије, што Кремљ такође демантује.

Јуче је Трамп написао да је састанак са Путином био успешнији од самита НАТО-а, што је изазвало нови талас критике.

У Председничкој палати у Хелсинкију 16. јула је одржан први састанак Путина и Трампа у пуном формату. Лидери су очи у очи разговарали нешто више од два сата, након чега су им се за радним доручком придружили и чланови делегација. Председници су разматрали питања билатералних и међународних односа. 

Коментар