Трамп: Русија не држи Америку на нишану

© REUTERS / Leonhard FoegerПредседници САД и Русије, Доналд Трамп и Владимир Путин, на конференцији за медије у Хелсинкију
Председници САД и Русије, Доналд Трамп и Владимир Путин, на конференцији за медије у Хелсинкију - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник САД Доналд Трамп изјавио је да не верује да Русија и даље држи САД на нишану, што је у супротности са проценом америчке обавештајне службе, да Москва наставља да се меша у америчке изборе.

Трамп је у уторак покушао да се врати на коментаре да верује председнику Русије Владимиру Путину уместо америчких шефова обавештајних служби о мешању Русије у изборе 2016. године. Упитан у среду да ли Русија још увек има на нишану Сједињене Америчке Државе, Трамп је одмахнуо главом и одговорио: „Не.“

​Трамп је додао да нико није био чвршћи према Русији од њега и рекао да председник Русије Владимир Путин „то зна боље него ико“ и „није срећан због тога“.

„Погледајте цифре, погледајте шта смо урадили, погледајте санкције, амбасадоре којих тамо нема, на оно што се нажалост недавно десило у Сирији“, рекао је Трамп пред састанак свог кабинета у Белој кући.

Он је такође навео да је његов недавни пут у Европу створио „већи мир и безбедност за читав свет“ и назвао га „огромним успехом“, који ће се „развијати током неколико година“.

Амерички председник Доналд Трамп на састанку са руским председником Владимиром Путином - Sputnik Србија
Трампова порука „хејтерима“ који су очекивали бокс меч са Путином

Раније је Трамп рекао да ипак верује налазима америчких обавештајних служби о „мешању Русије“ у америчке изборе.

„Прихватам налазе обавештајне заједнице да је постојало мешање (Русије), могли су бити и други људи. И није било договора (са Русијом)“, рекао је Трамп. Према његовим речима, он потпуно верује и подржава обавештајне службе.

Његове речи су у супротности са оним што је говорио на заједничкој конференцији са руским лидером.

Трамп је тада изјавио да су у скандалу са наводним мешањем Русије у изборе „криве обе стране“, што је изазвало жестоке критике унутар Сједињених Америчких Држава.

Председник САД Доналд Трамп - Sputnik Србија
Трамп: Погрешно сам се изразио, санкције Русији остају

Амерички председник је прецизирао да не види доказе о мешању Русије, што Кремљ такође демантује.

Јуче је Трамп написао да је састанак са Путином био успешнији од самита НАТО-а, што је изазвало нови талас критике.

У Председничкој палати у Хелсинкију 16. јула је одржан први састанак Путина и Трампа у пуном формату. Лидери су очи у очи разговарали нешто више од два сата, након чега су им се за радним доручком придружили и чланови делегација. Председници су разматрали питања билатералних и међународних односа. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала