Мобилни телефон и романтично путовање дошли главе норвешком министру

Норвешки антиимигрантски орјентисани министар за рибарство Пер Сандберг оптужен је због романтичног путовања у Иран, који норвешке обавештајне службе редовно наводе као једну од земаља које наводно врше шпијунажу против те скандинавске земље.
Sputnik

Пер Сандберг је поднео оставку, након што је признао да је отишао у Иран без знања премијерке Ерне Солберг, а један од разлога је и ношење службеног телефона са собом, што представља кршење сигурносних протокола, преноси Би-Би-Си.

Педесетосмогодишњи Сандберг је заменик лидера популистичке странке Прогреса, која је део владајуће коалиције са конзервативцима и либералима. Критичари кажу да Сандберг није требало да носи свој службени телефон, јер га је на тај начин могао изложити „иранским шпијунима“.

Двоструки агенти: Коме су француски шпијуни одали државне тајне

Премијерка Ерна Солберг је рекла да је наредила Сандбергу да преда свој телефон полицији ради провере сигурности. Норвежанин је такође поднео и оставку на све функције у странци Прогреса.

„Сâм је тражио да се повуче и мислим да је то била исправна одлука“, рекла је Солбергова новинарима.

„Сандберг није показао неопходну дозу здравог разума када је у питању решавање безбедносних проблема“, додала је она.

Девојка Пера Сандберга, Бахарех Летнес, је двадесетосмогодишња бивша мисица која се бави пословима извоза рибе, држављанка је Норвешке и негирала је било какве везе са иранском Владом.

У међувремену је објављено да је Сандберг такође прекршио безбедносни протокол, када је у мају носио свој службени мобилни телефон током посете Кини.

Коментар