Мобилни телефон и романтично путовање дошли главе норвешком министру

© AFP 2023 / ESPEN SAND / NTB ScanpixНорвешки министар за рибарство Пер Санберг
Норвешки министар за рибарство Пер Санберг - Sputnik Србија
Пратите нас
Норвешки антиимигрантски орјентисани министар за рибарство Пер Сандберг оптужен је због романтичног путовања у Иран, који норвешке обавештајне службе редовно наводе као једну од земаља које наводно врше шпијунажу против те скандинавске земље.

Пер Сандберг је поднео оставку, након што је признао да је отишао у Иран без знања премијерке Ерне Солберг, а један од разлога је и ношење службеног телефона са собом, што представља кршење сигурносних протокола, преноси Би-Би-Си.

Педесетосмогодишњи Сандберг је заменик лидера популистичке странке Прогреса, која је део владајуће коалиције са конзервативцима и либералима. Критичари кажу да Сандберг није требало да носи свој службени телефон, јер га је на тај начин могао изложити „иранским шпијунима“.

Шпијуни - Sputnik Србија
Двоструки агенти: Коме су француски шпијуни одали државне тајне

Премијерка Ерна Солберг је рекла да је наредила Сандбергу да преда свој телефон полицији ради провере сигурности. Норвежанин је такође поднео и оставку на све функције у странци Прогреса.

„Сâм је тражио да се повуче и мислим да је то била исправна одлука“, рекла је Солбергова новинарима.

„Сандберг није показао неопходну дозу здравог разума када је у питању решавање безбедносних проблема“, додала је она.

Девојка Пера Сандберга, Бахарех Летнес, је двадесетосмогодишња бивша мисица која се бави пословима извоза рибе, држављанка је Норвешке и негирала је било какве везе са иранском Владом.

У међувремену је објављено да је Сандберг такође прекршио безбедносни протокол, када је у мају носио свој службени мобилни телефон током посете Кини.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала