Древни метеорит из Месопотамије носи важну поруку? (фото)

Стручњаци из Лондона удружили су снаге да одгонетну мистерију коју крије древни метеорит пронађен у Месопотамији у 19. веку.
Sputnik
Научници не могу да верују: Метеорит донео на земљу нешто што до сада није виђено

Природњачки музеј и Музеј Викторија и Алберт су међу институцијама које се надају да ће успети да реше ову мистерију и одгонетну шта заправо пише на метеориту, преноси Б 92.

Метеорит је, пише Индепендент, припадао је сер Ричарду Франсису Бартону, истраживачу познатом по преводу „Арапских ноћи“ и „Кама сутре“.

Пре 60 година тај предмет, као и многи други, одузети су Бартону, а сада је он после шест деценија опет угледао светлост дана.

Камен је откривен у Месопотамији, а иако је истраживање одбацило неке од фантастичних тврдњи о камену, појавиле су се нове сумње о пореклу које су заинтригирале научнике.

Бартон је иначе веровао да је тај предмет метеорит, што је његова супруга и забележила у списима, а која је то откриће продала држави након његове смрти 1890. године.

Протекле седмице, више од 120 година касније, Национални историјски музеј у Лондону потврдио је да је камен највероватније са Земље и да се ради о кварцу. Међутим, даља истраживања показују да артефакт није био само камен.

Музеј Викторије и Алберта објавио је да је натпис писан најстаријим калиграфским обликом арапског језика. Једна од најранијих копија Курана написана је управо тим писмом. Верује се да је камен настао између седмог и 12. века.

​Кустос Марк де Новелис позвао је стручну јавност да заједно испитају порекло овог објекта за који он верује да је талисман. 

„На Блиском истоку у средњем веку људи су веровали да поједино кристално и полудраго камење има натприродна дејства. Ако имате такав талисман, то значи да имате свети мистичан предмет. Имам осећај да када преведемо ово порука ће имати мистично и духовно значење“, рекао је он.

Нада се и да ће ова недавна открића моћи да осветле и сам Бартонов живот и карактер.

„Давне 1853. био је један од првих Енглеза који су ушли у Меку. Био је тада прерушен. Када је ушао у Велику џамију, видео је свети црни камен. Већина људи мисли да је он настао од вулканског камена. Мислим да је то само распалило Бартонову машту и да је размишљао на начин у којем је сваки камен који је светлији заправо мистичан и потенцијално ванземаљски“, објаснио је Де Новелис.

Де Новелис сматра и да је сам Бартон желео да камен постане легенда, те наводи да је знао како да такву причу и представи медијима.

„Да ли је он био манипулативан произвођач митова, неинформисани човек који воли да фантазира или можда зачетник ’лажних вести‘? То ће се још утврдити“, закључио је он.    

Коментар