Древни метеорит из Месопотамије носи важну поруку? (фото)

CC0 / Pixabay / Метеори - илустрација
Метеори  - илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Стручњаци из Лондона удружили су снаге да одгонетну мистерију коју крије древни метеорит пронађен у Месопотамији у 19. веку.
Метеорит - Sputnik Србија
Научници не могу да верују: Метеорит донео на земљу нешто што до сада није виђено

Природњачки музеј и Музеј Викторија и Алберт су међу институцијама које се надају да ће успети да реше ову мистерију и одгонетну шта заправо пише на метеориту, преноси Б 92.

Метеорит је, пише Индепендент, припадао је сер Ричарду Франсису Бартону, истраживачу познатом по преводу „Арапских ноћи“ и „Кама сутре“.

Пре 60 година тај предмет, као и многи други, одузети су Бартону, а сада је он после шест деценија опет угледао светлост дана.

Камен је откривен у Месопотамији, а иако је истраживање одбацило неке од фантастичних тврдњи о камену, појавиле су се нове сумње о пореклу које су заинтригирале научнике.

Бартон је иначе веровао да је тај предмет метеорит, што је његова супруга и забележила у списима, а која је то откриће продала држави након његове смрти 1890. године.

Протекле седмице, више од 120 година касније, Национални историјски музеј у Лондону потврдио је да је камен највероватније са Земље и да се ради о кварцу. Међутим, даља истраживања показују да артефакт није био само камен.

Музеј Викторије и Алберта објавио је да је натпис писан најстаријим калиграфским обликом арапског језика. Једна од најранијих копија Курана написана је управо тим писмом. Верује се да је камен настао између седмог и 12. века.

​Кустос Марк де Новелис позвао је стручну јавност да заједно испитају порекло овог објекта за који он верује да је талисман. 

„На Блиском истоку у средњем веку људи су веровали да поједино кристално и полудраго камење има натприродна дејства. Ако имате такав талисман, то значи да имате свети мистичан предмет. Имам осећај да када преведемо ово порука ће имати мистично и духовно значење“, рекао је он.

Нада се и да ће ова недавна открића моћи да осветле и сам Бартонов живот и карактер.

„Давне 1853. био је један од првих Енглеза који су ушли у Меку. Био је тада прерушен. Када је ушао у Велику џамију, видео је свети црни камен. Већина људи мисли да је он настао од вулканског камена. Мислим да је то само распалило Бартонову машту и да је размишљао на начин у којем је сваки камен који је светлији заправо мистичан и потенцијално ванземаљски“, објаснио је Де Новелис.

Де Новелис сматра и да је сам Бартон желео да камен постане легенда, те наводи да је знао како да такву причу и представи медијима.

„Да ли је он био манипулативан произвођач митова, неинформисани човек који воли да фантазира или можда зачетник ’лажних вести‘? То ће се још утврдити“, закључио је он.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала