Путин о Скрипаљу: Он је олош и издајник

Руски председник Владимир Путин је назвао Сергеја Скрипаља олошем и изјавио де ће бити боље чим се заврши информациона кампања у вези са њим..
Sputnik

„Препуцавања између специјалних служби нису сада почеле. Шпијунажа и проституција су једне од најважнијих професија у свету“, рекао је Путин на конференцији „Одржива енергетика за свет који се мења“.

Он је изненађен ситуацијом у вези са случајем тровања Сергеја Скрипаља у Британији:

„Гледам неке информационе изворе, ваше колеге наводе на помисао да је господин Скрипаљ малтене борац за људска права. Он је једноставно шпијун, издајник отаџбине, разумете?“, казао је председник Русије.

Путин о расту цена нафте: Доналде, погледај се у огледало

Путин је подсетио да је Скрипаљ својевремено провео 5 година у затвору.

„Ми смо га пустили. Он је отпутовао и наставио да консултује неке специјалне службе“, додао је руски председник.

Он је рекао да је Скрипаљ олош нагласивши да ће бити боље чим се заврши информациона кампања у вези са њим.

„Замислите, ви сте грађанин своје земље и одједном се пред вама нађе човек који издаје своју државу. Како бисте се према њему односили? Он је једноставно олош и готово“, рекао је Путин.

„Некад гледам на то шта се дешава у вези са тим случаја и чудим се. Дошао је човек и почео да трује неке скитнице?“, додао је Путин.

Лондон покушава да сакрије истину о Скрипаљу

Бивши пуковник Главне обавештајне управе Русије (ГРУ) Сергеј Скрипаљ и његова ћерка Јулија отровани су 4. марта у Солсберију у јужној Енглеској, што је узроковало велики међународни скандал. Лондон тврди да је Русија умешана у тровање супстанцом А-234, које британске власти изједначавају са супстанцом „новичок“. Москва то категорички пориче. Истрагу о инциденту тровања Скрипаља води противтерористичка јединица Скотланд јарда.  

Русија је више пута предлагала заједничку истрагу о инциденту, али је Лондон игнорисао ову иницијативу и одбио приступ жртвама. Такође, Министарство спољних послова Русије ухватило је британску премијерку Терезу Меј у лажи. Она је тврдила да је отров произведен у Русији. Међутим, лабораторија Портон Даун је то демантовала.

Касније је Лондон објавио фотографије двојице „осумњичених за тровање Скрипаљевих“, тврдећи да су то два агента ГРУ, Александар Петров и Руслан Боширов. Москва је саопштила да ова имена „ништа не говоре“ Русији и поново позвала Британију да пређе са оптужби и манипулације на сарадњу. 

Коментар