Огроман је и чудан: Астрономи открили још један Месец (видео)

Астрономи су пронашли први месец изван Сунчевог система, величине и масе Нептуна који кружи око планете величине Јупитера, али с 10 пута већом масом.
Sputnik

Откриће је право изненађење, не због тога што доказује да месеци постаје свуда, већ због чињенице да је само питање времена када ће бити пронађен још један у звезданом систему, пише аустралијски портал „Њуз“.

Научници су били изненађени изгледом егзомесеца који се доста разликује од нашег месеца, који је каменит и који, како је недавно откривено, има лед, преноси Б 92.

Да ли су Американци слетели на Месец? Ево шта кажу Руси

„Огроман је и чудан, ако га упоредимо са нашим природним сателитом“, казао је професор астрономије Дејвид Кипинг. 

Процењено је да су новооткривени егзомесец и егзопланета неколико пута већи од Јупитера, највеће планете из нашег соларног система. Обоје су гасни и налазе се на удаљености од 8.000 светлосних година од Земље.

Професор Кипинг и аутор студије Алекс Тичи, студент Колумбија Универзитета, рекли су да њихово истраживање свемира , уз коришћење НАСА свемирског телескопа Кеплер и свемирског телескопа Хабл, који кружи око Земље брзином од осам километара у секунди, омогућава први јасан доказ егзомесеца.

Егзомесец је већи од нашег Месеца, просечне величине и масе Нептуна, наше најмање гасне планете. Егзомесец и његова планета Кеплер 1625 имају сличну температуру као наше Сунце.

Егзомесец орбитира око 3 милиона километара око своје планете.

Кипинг, који је „већину одраслог живота посветио потрази за егзомесецима“, врло је опрезан према могућем открићу.

У потрази за егзомесецима, астрономи покушавају да открију смањење или замућивање светлости звезде приликом проласка планета.

До сада научници су открили више од 3.000 егзопланета.

Коментар