Кустурица открива везу Бертолучија и Андрића

Прослављени светски редитељ Емир Кустурица изјавио је данас Срни да је оно што је учинио италијански филмски режисер Бернардо Бертолучи било "дотицање неба једне врсте уметности и утолико је он управо карактеристика биоскопа са великим платном, а то није мало“.
Sputnik

„Када сам први пут погледао ’Конформисту‘, што је био један од оних филмова који су одвели Бертолучија из једне класичне форме од оног што је био италијански неореализам у правцу модернизма Жана Лика Годара, Франсое Трифоа и свега онога што је значило искорак из неореализма, ја сам се уплашио да губимо заправо оно што је било највредније у послератној италијанској кинематографији“, рекао је Кустурица за Срну.

Поводом смрти славног режисера Бернарда Бертолучија, Кустурица је истакао да је његов развој указивао да је реч о једном од највећих уметника у послератној Европи.

Умро славни Бернардо Бертолучи

„Његов развој, који је, што се мене тиче, кулминирао у ’Двадесетом веку‘ био је врхунац и спој литературе, сликарства и филма који је постајао аутентичан израз. Мислим да је то био врхунац европске кинематографије, уз Федерика Фелинија и све друге добре ауторе“, нагласио је Кустурица.

Он је оценио да је у случају Бертолучија то било најизраженије, јер је он био изузетно политички активан и једна врста оне стварне левице која је све донедавно постојала као политички правац.

„Оно што је он постигао у тој истинитој причи, где су се сударили италијански сељаци, италијански комунисти са оним што је представљало одлазећи фашизам и виле којима су изнабадали ове који су представљали тај поражени систем, била је једна, рекао бих, андрићевска слика света, један свет се сломио, други успоставио, а да није нашао свој прави пут.

На почетку тог филма је револуционарна слика Ежена Делакрое и мислим да је он своје широке потезе заправо извлачио из инспирације која је долазила из велике италијанске сликарске традиције, а и француске, јер је он био човек који је говорио неколико језика. Нажалост, рано је сео у колица, али оно што је учинио било је управо дотицање неба једне врсте уметности и утолико је управо Бертолучи карактеристика биоскопа са великим платном, а то није мало“, закључио је Кустурица.

Италијански филмски режисер Бернардо Бертолучи преминуо је у 77. години у свом дому у Риму. 

Коментар