Највећи француски писац предвидео „жуте прслуке“

Мишел Уелбек, аутор „Платформе“ и „Елементарних честица“, обично се фокусира на теме попут незадовољства постмодерном, дезинтеграцијом традиционалних вредности, продором ислама у Европу и пропашћу западне културе.
Sputnik

Уелбек, евроскептик опседнут сексом, кога називају и „блудним сином француске литературе“, објавио је нови роман „Серотонин“. У роману је приказана побуна слична актуелном протесту „жутих прслука“ која потреса Француску од новембра прошле године, наводи „Франс 24“.

Шта ако француски „револуционари“ повуку потез који нико није очекивао

Главни јунак романа је пољопривредни инжењер који се враћа у родну Нормандију. Тамо затиче локално становништво коме је мука од глобализације и европских политика у пољопривреди, због чега је спремно на побуну, наводи „Телеграф“.

„Серотонин“ је седми Уелбеков роман. Као и у претходним Уелбековим романима, описује се пропаст Запада.

Његова дела важе за бескомпромисна и контроверзна, а освојио је бројна признања, укључујући и најважније француско одликовање „Легију части“.

„Серотонин“ ће се на српском језику појавити у фебруару, а на енглеском у септембру ове године.

На француском тржишту роман је објављен у „право време“, мало после почетка протеста „жутих прслука“ крајем прошле године. Протести су почели средином новембра кад су возачи у Француској изашли на улице погођени поскупљењем горива и сукобили се са полицијом.

Иако је Влада укинула раније планирано повећање цене бензина, „жути прслуци“ су прерасли у шири покрет против политике председника Макрона, која је условила раст трошкова живота. Демонстрације су обележили насилни сукоби са полицијом.

Мишел Уелбек је најпревођенији француски писац данас. Познат је и као сатиричар чији је хумор често увредљив и мрачан. Више пута је оптужен да је антимуслиман. Свака његова књига изазвала је контроверзне реакције и публике и критике.

Коментар