Највећи француски писац предвидео „жуте прслуке“

© REUTERS / Charles PlatiauПрипадник Покрета Жути прслуци на протесту. Натпис на прслуку: Макроне, банкротирали смо.
Припадник Покрета Жути прслуци на протесту. Натпис на прслуку: Макроне, банкротирали смо. - Sputnik Србија
Пратите нас
Мишел Уелбек, аутор „Платформе“ и „Елементарних честица“, обично се фокусира на теме попут незадовољства постмодерном, дезинтеграцијом традиционалних вредности, продором ислама у Европу и пропашћу западне културе.

Уелбек, евроскептик опседнут сексом, кога називају и „блудним сином француске литературе“, објавио је нови роман „Серотонин“. У роману је приказана побуна слична актуелном протесту „жутих прслука“ која потреса Француску од новембра прошле године, наводи „Франс 24“.

Припадник покрета Жути прслуци у Паризу. - Sputnik Србија
Шта ако француски „револуционари“ повуку потез који нико није очекивао

Главни јунак романа је пољопривредни инжењер који се враћа у родну Нормандију. Тамо затиче локално становништво коме је мука од глобализације и европских политика у пољопривреди, због чега је спремно на побуну, наводи „Телеграф“.

„Серотонин“ је седми Уелбеков роман. Као и у претходним Уелбековим романима, описује се пропаст Запада.

Његова дела важе за бескомпромисна и контроверзна, а освојио је бројна признања, укључујући и најважније француско одликовање „Легију части“.

„Серотонин“ ће се на српском језику појавити у фебруару, а на енглеском у септембру ове године.

На француском тржишту роман је објављен у „право време“, мало после почетка протеста „жутих прслука“ крајем прошле године. Протести су почели средином новембра кад су возачи у Француској изашли на улице погођени поскупљењем горива и сукобили се са полицијом.

Иако је Влада укинула раније планирано повећање цене бензина, „жути прслуци“ су прерасли у шири покрет против политике председника Макрона, која је условила раст трошкова живота. Демонстрације су обележили насилни сукоби са полицијом.

Мишел Уелбек је најпревођенији француски писац данас. Познат је и као сатиричар чији је хумор често увредљив и мрачан. Више пута је оптужен да је антимуслиман. Свака његова књига изазвала је контроверзне реакције и публике и критике.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала