Почеле најпознатије машкаре на свету: Венеција у знаку Месеца

Sputnik

Карневал, који има вишевековну традицију, последњих деценија постао је велика туристичка атракција града.

Посетиоци су стајали уз један од најпознатијих градских канала, посматрајући украшене бродове који су пловили уз музику.

Тема овогодишњег карневала је 50. годишњица од ступања човека на Месец.

 

1 / 12
Посматрачи су се поређали дуж канала Рио ди Карнеђо како би посматрали промицање бродова, а читав спектакл је праћен и музиком.
2 / 12
Карневал се одржава уочи ускршњег поста, траје две недеље, а карневал се завршава сваке године на католички празник Марди грас, 40 дана пре Ускрса
3 / 12
Према предању, почетак карневала датира из дванаестог века и победе Венецијанске републике над патријаршијом Аквилеја. Усхићени вестима о победи, грађани су се окупили на тргу Светог Марка у Венецији и отпочели са слављем.
4 / 12
Аустријски цар 1797. године забрањује организовање ове манифестације, као и ношење маски. Ова манифестација је обновљена тек 1979. године на иницијативу италијанске владе.
5 / 12
Карневал у Венецији сваке године има другачију тему карневала. У суштини, то значи да већ добро познат програм карневала, са тачно дефинсаним манифестацијама сваког дана трајања карневала, може претрпети само минијатурне измене.
6 / 12
Дешавања се одржавају широм Венеције на отвореном и затвореном. Одржавају се на трговима, на великом броју канала, споредних улица, на мостовима и посетиоце забављају свирачи, акробате, мађионичари. Такође се многе манифестације, попут изложби и концерата, одржавају у палатама, црквама и музејима. Организују се и раскошни балови у неким палатама. Централна дешавања су на Тргу Светог Марка
7 / 12
Маске су везане за Венецијанце и имају значај за културу и историју Венеције. Под маскама је свако био непрепознатљив и сакривен и то је омогућавало слободније понашање, бег од садашњости, али и уживање у пороцима.
8 / 12
Сматрало се да су маске израђивали сами венецијански мајстори који су били цењени уметници са великим угледом у друштву. Постоје различите врсте маски које се носе на карневалу. Израђују се од различитих материјала, папира или коже. Могу бити украшене гипсаним детаљима са позлатом, драгим и полудрагим камењем, као и да буду ручно осликане.
9 / 12
Баута је најпопуларнија венецијанска маска. Прекрива горњи део лица до образа, тако да особа која носи маску може да несметано разговара, али и да једе и пије.
10 / 12
Морета је женска маска овалног облика коју су носиле жене. Била је често са баршуном и велом. Особе које су је носиле нису могле да говоре. Постојали су само отвори за очи.
11 / 12
Овогодишњи карневал посвећен је човековим крочењем на Месец. Манифестација се одржава под слоганом „Окривите месец“ (Blame the Moon).
12 / 12
Овогодишњи карневал посвећен је човековим крочењем на Месец. Манифестација се одржава под слоганом „Окривите месец“ (Blame the Moon).
Коментар