Почеле најпознатије машкаре на свету: Венеција у знаку Месеца

Пратите насTelegramOdyssey
У Венецији је 16. фебруара почео чувени карневал на води смотром бродова којима су управљали гондолијери у каналу Рио ди Канеређо и трајаће традиционално пуне две недеље.

Карневал, који има вишевековну традицију, последњих деценија постао је велика туристичка атракција града.

Посетиоци су стајали уз један од најпознатијих градских канала, посматрајући украшене бродове који су пловили уз музику.

Тема овогодишњег карневала је 50. годишњица од ступања човека на Месец.

 

© REUTERS / MANUEL SILVESTRIПосматрачи су се поређали дуж канала Рио ди Карнеђо како би посматрали промицање бродова, а читав спектакл је праћен и музиком.
Венецијанци и туристи на маскенбалу у Карнеђо каналу за време карневала у Венецији преплићу - Sputnik Србија
1/12
Посматрачи су се поређали дуж канала Рио ди Карнеђо како би посматрали промицање бродова, а читав спектакл је праћен и музиком.
© REUTERS / MANUEL SILVESTRIКарневал се одржава уочи ускршњег поста, траје две недеље, а карневал се завршава сваке године на католички празник Марди грас, 40 дана пре Ускрса
Церемонија почетка карневалске сезоне у Великом каналу у Венецији. - Sputnik Србија
2/12
Карневал се одржава уочи ускршњег поста, траје две недеље, а карневал се завршава сваке године на католички празник Марди грас, 40 дана пре Ускрса
© AFP 2022 / VINCENZO PINTO Према предању, почетак карневала датира из дванаестог века и победе Венецијанске републике над патријаршијом Аквилеја. Усхићени вестима о победи, грађани су се окупили на тргу Светог Марка у Венецији и отпочели са слављем.
Маскирани учесници Карневала у Венецији - Sputnik Србија
3/12
Према предању, почетак карневала датира из дванаестог века и победе Венецијанске републике над патријаршијом Аквилеја. Усхићени вестима о победи, грађани су се окупили на тргу Светог Марка у Венецији и отпочели са слављем.
© AFP 2022 / VINCENZO PINTOАустријски цар 1797. године забрањује организовање ове манифестације, као и ношење маски. Ова манифестација је обновљена тек 1979. године на иницијативу италијанске владе.
Маскиране учеснице Карневала у Венецији - Sputnik Србија
4/12
Аустријски цар 1797. године забрањује организовање ове манифестације, као и ношење маски. Ова манифестација је обновљена тек 1979. године на иницијативу италијанске владе.
© REUTERS / MANUEL SILVESTRIКарневал у Венецији сваке године има другачију тему карневала. У суштини, то значи да већ добро познат програм карневала, са тачно дефинсаним манифестацијама сваког дана трајања карневала, може претрпети само минијатурне измене.
Маскиране учеснице Карневала у Венецији - Sputnik Србија
5/12
Карневал у Венецији сваке године има другачију тему карневала. У суштини, то значи да већ добро познат програм карневала, са тачно дефинсаним манифестацијама сваког дана трајања карневала, може претрпети само минијатурне измене.
© AP Photo / Antonio CalanniДешавања се одржавају широм Венеције на отвореном и затвореном. Одржавају се на трговима, на великом броју канала, споредних улица, на мостовима и посетиоце забављају свирачи, акробате, мађионичари. Такође се многе манифестације, попут изложби и концерата, одржавају у палатама, црквама и музејима. Организују се и раскошни балови у неким палатама. Централна дешавања су на Тргу Светог Марка
Маскирани учесници Карневала у Венецији - Sputnik Србија
6/12
Дешавања се одржавају широм Венеције на отвореном и затвореном. Одржавају се на трговима, на великом броју канала, споредних улица, на мостовима и посетиоце забављају свирачи, акробате, мађионичари. Такође се многе манифестације, попут изложби и концерата, одржавају у палатама, црквама и музејима. Организују се и раскошни балови у неким палатама. Централна дешавања су на Тргу Светог Марка
© AFP 2022 / VINCENZO PINTOМаске су везане за Венецијанце и имају значај за културу и историју Венеције. Под маскама је свако био непрепознатљив и сакривен и то је омогућавало слободније понашање, бег од садашњости, али и уживање у пороцима.
Маскиране учеснице Карневала у Венецији - Sputnik Србија
7/12
Маске су везане за Венецијанце и имају значај за културу и историју Венеције. Под маскама је свако био непрепознатљив и сакривен и то је омогућавало слободније понашање, бег од садашњости, али и уживање у пороцима.
© AP Photo / Antonio CalanniСматрало се да су маске израђивали сами венецијански мајстори који су били цењени уметници са великим угледом у друштву. Постоје различите врсте маски које се носе на карневалу. Израђују се од различитих материјала, папира или коже. Могу бити украшене гипсаним детаљима са позлатом, драгим и полудрагим камењем, као и да буду ручно осликане.
Маскирани учесници Карневала у Венецији - Sputnik Србија
8/12
Сматрало се да су маске израђивали сами венецијански мајстори који су били цењени уметници са великим угледом у друштву. Постоје различите врсте маски које се носе на карневалу. Израђују се од различитих материјала, папира или коже. Могу бити украшене гипсаним детаљима са позлатом, драгим и полудрагим камењем, као и да буду ручно осликане.
© AP Photo / Antonio CalanniБаута је најпопуларнија венецијанска маска. Прекрива горњи део лица до образа, тако да особа која носи маску може да несметано разговара, али и да једе и пије.
Маскирани учесник Карневала у Венецији - Sputnik Србија
9/12
Баута је најпопуларнија венецијанска маска. Прекрива горњи део лица до образа, тако да особа која носи маску може да несметано разговара, али и да једе и пије.
© REUTERS / Antonio CalanniМорета је женска маска овалног облика коју су носиле жене. Била је често са баршуном и велом. Особе које су је носиле нису могле да говоре. Постојали су само отвори за очи.
Маскирана жена стоји у гондоли за време параде у Венецији у Венецији, Италија у недјељу 17. фебруара 2019. - Sputnik Србија
10/12
Морета је женска маска овалног облика коју су носиле жене. Била је често са баршуном и велом. Особе које су је носиле нису могле да говоре. Постојали су само отвори за очи.
© REUTERS / MANUEL SILVESTRIОвогодишњи карневал посвећен је човековим крочењем на Месец. Манифестација се одржава под слоганом „Окривите месец“ (Blame the Moon).
Људи гледају параду на води којом се обелеежава почетак карневалске сезоне, уз канал Рио ди Карнеђо у Венецији. - Sputnik Србија
11/12
Овогодишњи карневал посвећен је човековим крочењем на Месец. Манифестација се одржава под слоганом „Окривите месец“ (Blame the Moon).
© REUTERS / MANUEL SILVESTRIОвогодишњи карневал посвећен је човековим крочењем на Месец. Манифестација се одржава под слоганом „Окривите месец“ (Blame the Moon).
Људи гледају параду на води којом се обелеежава почетак карневалске сезоне, уз канал Рио ди Карнеђо у Венецији. - Sputnik Србија
12/12
Овогодишњи карневал посвећен је човековим крочењем на Месец. Манифестација се одржава под слоганом „Окривите месец“ (Blame the Moon).
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала