Русија упозорила САД у вези са Венецуелом: Брзоплети сте

Русија је упозорила Америку да не покреће војну интервенцију у Венецуели, будући да би тако нешто представљало брзоплету одлуку, изјавио је заменик шефа дипломатије Русије Сергеј Рјабков на састанку са специјалним изаслаником САД за Венецуелу Елиотом Абрамсом.
Sputnik
Лавров о ситуацији у Венецуели: Само Мадуро има право да поставља амбасадоре

„Узимајући у обзир да је америчка администрација већ дуже време става да су ’све опције на столу‘, што може да се протумачи и као могуће покретање војне операције како би се решило унутрашње питање Венецуеле, Русија је била приморана да упозори Америку због таквих брзоплетих одлука“, рекао је.

Рјабков је истакао и да је Русија категорички против војне интервенције.

„Интереси Русије у Венецуели морају бити заштићени у било каквом развоју сценарија. То се тиче безбедности руских грађана који се тамо налазе, али и других видова нашег присуства. Надамо се да је Вашингтон чуо наш сигнал“, нагласио је.

Он је додао и да се Русија залаже за дијалог између опозиције и власти у Венецуели, али да је тако нешто могуће само уколико се обуставе спољашњи притисци.

Рјабков је навео и да је Москва спремна за дијалог са свим заинтересованим странама по питању Венецуеле, укључујући ЕУ и групу Лима, те је оценио да су преговори са Абрамсом били поприлично комплексни, али искрени.

Коментар