Скандал уочи избора за европски парламент: Оставка због видео-снимка?

Више тужилаштво Аустрије провериће видео-снимак на који су се позивали медији када су саопштили да је Хајнц-Кристијан Штрахе 2017. године наводно разговарао са Рускињом о могућности добијања помоћи од ње за предстојеће парламентарне изборе, јавио је бечки лист „Курир“ позивајући се на генералног секретара Министарства правде Кристијана Пилначека.
Sputnik

Немачки часопис „Шпигл“ и дневник „Зидојче цајтунг“ објавили су тајно снимани видео-материјал из јула 2017. На њему су Штрахе и шеф посланичког клуба Слободарске партије Аустрије Јохан Гуденус, у једној вили на шпанском острву Ибица, где разговарају са наводном нећаком једног руског милијардера, Аљоном Макаровом, која тврди да жели да инвестира у Аустрији и купи аустријски „Кронен цајтунг“ како би им пружила помоћ на предстојећим парламентарним изборима. Осим тога, листови наводе да су на састанку разговарали и о другим трансакцијама, према којима би, након закључивања, Макарова могла добити приступ владиним уговорима у замену за помоћ аустријске Слободарске партије, чији је лидер Штрахе.

Идентидаристи поделили аустријску владу

Међутим, сами аустријски политичари рекли су за „Зидојче цајтунг“ да су на том састанку конзумирали приличну количину алкохола и истакли да им је умногоме сметала језичка баријера.

Засад су објављени само делови вечери, која је, према писању „Шпигла“ трајала шест сати и толико материјала и има, па се у наставку очекују даљи снимци.

Генерални секретар Министарства правосуђа Кристијан Пилначек рекао је да Више тужилаштво већ анализира видео-материјал.

„Имамо тренутно само исечке, па се комплетна ситуација не може проценити“, прецизирао је Пилначек.

Према његовим речима, са правног становишта питање је да ли се ради о једноставном разговору или конкретним кривичним делима.

Штрахеов саветник за Спутњик: Реаговаћемо ако Приштина опет покуша да уђе у Унеско (видео)

Како је навео генерални секретар, Тужилаштво намерава да затражи од „Шпигла“ и „Зидојче цајтунга“ комплетну верзију снимка, након чега ће предузети потребне кораке. Истовремено, провера видеа ће бити само први корак, рекао је Пилначек, а питање да ли ће истрага бити покренута остаје отворено.

У међувремену, објашњења од аустријске Слободарске странке затражила је Аустријска економска комора. „Комора је принуђена да тражи објашњења од АПС“, написао је на Твитеру портпарол Кристијан Нојвирт.

Коментар