Скандал уочи избора за европски парламент: Оставка због видео-снимка?

© AP Photo / ATTILA KISBENEDEKВицеканцелар Аустрије Хајнц-Кристијан Штрахе
Вицеканцелар Аустрије Хајнц-Кристијан Штрахе - Sputnik Србија
Пратите нас
Више тужилаштво Аустрије провериће видео-снимак на који су се позивали медији када су саопштили да је Хајнц-Кристијан Штрахе 2017. године наводно разговарао са Рускињом о могућности добијања помоћи од ње за предстојеће парламентарне изборе, јавио је бечки лист „Курир“ позивајући се на генералног секретара Министарства правде Кристијана Пилначека.

Немачки часопис „Шпигл“ и дневник „Зидојче цајтунг“ објавили су тајно снимани видео-материјал из јула 2017. На њему су Штрахе и шеф посланичког клуба Слободарске партије Аустрије Јохан Гуденус, у једној вили на шпанском острву Ибица, где разговарају са наводном нећаком једног руског милијардера, Аљоном Макаровом, која тврди да жели да инвестира у Аустрији и купи аустријски „Кронен цајтунг“ како би им пружила помоћ на предстојећим парламентарним изборима. Осим тога, листови наводе да су на састанку разговарали и о другим трансакцијама, према којима би, након закључивања, Макарова могла добити приступ владиним уговорима у замену за помоћ аустријске Слободарске партије, чији је лидер Штрахе.

Застава Аустрије - Sputnik Србија
Идентидаристи поделили аустријску владу

Међутим, сами аустријски политичари рекли су за „Зидојче цајтунг“ да су на том састанку конзумирали приличну количину алкохола и истакли да им је умногоме сметала језичка баријера.

Засад су објављени само делови вечери, која је, према писању „Шпигла“ трајала шест сати и толико материјала и има, па се у наставку очекују даљи снимци.

Генерални секретар Министарства правосуђа Кристијан Пилначек рекао је да Више тужилаштво већ анализира видео-материјал.

„Имамо тренутно само исечке, па се комплетна ситуација не може проценити“, прецизирао је Пилначек.

Према његовим речима, са правног становишта питање је да ли се ради о једноставном разговору или конкретним кривичним делима.

Константин Добриловић - Sputnik Србија
Штрахеов саветник за Спутњик: Реаговаћемо ако Приштина опет покуша да уђе у Унеско (видео)

Како је навео генерални секретар, Тужилаштво намерава да затражи од „Шпигла“ и „Зидојче цајтунга“ комплетну верзију снимка, након чега ће предузети потребне кораке. Истовремено, провера видеа ће бити само први корак, рекао је Пилначек, а питање да ли ће истрага бити покренута остаје отворено.

У међувремену, објашњења од аустријске Слободарске странке затражила је Аустријска економска комора. „Комора је принуђена да тражи објашњења од АПС“, написао је на Твитеру портпарол Кристијан Нојвирт.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала