Но пасаран: Кримски мост заштићен као нуклеарна електрана

Кримски мост је стратешки инфраструктурни пројекат прве категорије, а његова заштита је на нивоу заштите нуклеарних електрана.
Sputnik

„Заштита Кримског моста истог је степена безбедности као и заштита реакторске куполе нуклеарне електране“, изјавио је званични извор из руске Федералне службе безбедности.

Он је рекао да се одбрана заснива на принципу А2/АД (забрањена зона), тј. на обележавању подручја са већом опасношћу за распоређивање или кретање непријатељских снага.

Да ли су амерички бродови претња за Кримски мост

Ваздушна одбрана

Систем ваздушне одбране штити мост од напада из ваздуха. У близини моста су постављени противваздушни системи Тор, Панцир и Бук-М2. Уз С-400, који је распоређен у луци Феодосија, они су способни да сруше сва постојећа средства ваздушног напада, укључујући стратешке бомбардере и балистичке и крстареће ракете, као и пројектиле испаљене са земље.

Заштита од копнених и поморских напада

Да би се осигурала безбедност моста у случају напада, руска Национална гарда је оформила поморску бригаду. Бригада има арсенал средстава за спречавање саботаже са копна и мора. Јединица је одговорна за преглед путника и возила, извршава контролу путева и стубова моста 24 сата дневно. У случају опасности, чланови бригаде би се појавили за неколико минута.

Подводна заштита

Подводни део теснаца контролише неколико антисаботажних бродова серије 21980. Око моста је инсталирана и мрежа подморских хидрофона Амулет П. У случају опасности, припадници руске Националне гарде на брзим патролним чамцима типа „Раптор“ деловали би без одлагања.

Изградња Кримског моста

Да би се избегло случајно додиривање бродова са носачима и да би се заштитили стубови моста, градитељи су инсталирали снажне конструкције од метала и армираног бетона. Такође, и руска гранична стража и црноморска флота су одговорни за безбедност објеката дуж читаве дужине, од обале до обале.

Дужине од 19 километара, Кримски мост је најдужи у Европи. Импресиван инжењерски драгуљ отворен је 15. маја 2018. године.

Коментар