У нападима Израела на Сирију погинула три сиријска војника (видео)

Израелска армија саопштила је да је у Сирији напала две артиљеријске и једну лансирну батерију као одговор на гранатирање са сиријске територије.
Sputnik

Ваздушни напади на положаје сиријских владиних трупа изведени су након што су синоћ Израелци уочили две гранате у правцу планине Хермон на делу Голанске висоравни које они контролишу.

Израелски ракетни напад на Сирију, има рањених

„Израелски борбени авиони и хеликоптери напали су неколико војних циљева који припадају сиријској војсци, укључујући две артиљеријске батерије, неколико посматрачких и извиђачких пунктова на Голанској висоравни и батерију ПВО СА-2“, наводи се у саопштењу.

СА-2 је ознака у западним земљама за лансирне ракетне системе совјетске производње С-75.

Израелске одбрамбене снаге упозориле су да сматрају сиријске власти одговорнима за сва агресивна дејства са територије суседне земље и да ће „одлучно деловати“ у таквим ситуацијама.

​Премијер Израела Бењамин Нетанијаху, који је такође и министар одбране земље, изјавио је да је на састанку са безбедносним снагама дао наредбу о одлучним акцијама.

„Нисмо спремни да толеришемо паљбу по нашој територији и реаговаћемо са великом силом на сваку агресију против нас“, нагласио је Нетанијаху, преноси канцеларија шефа владе.

Претходно је сиријска новинска агенција САНА саопштила да је противваздушна одбрана Сирије оборила израелске ракете јужно од Дамаска, а у нападу су погинула три сиријска војника, док је седам рањено.

Сиријска ПВО оборила пројектиле из Израела

Израелске снаге више пута су изводиле нападе на објекте у Сирији. Последњи пут се то десило прошле недеље. Власти земље објашњавају такву стратегију потребом да се зауставе покушаји Ирана да успостави војно упориште у тој земљи.

Према речима заменика министра спољних послова Русије Сергеја Рјабкова, израелски ваздушни напади су нелегитимни и неосновани.

Израел је одузео Голанску висораван од Сирије током Шестодневног рата 1967. године, а 1981. ју је анексирао. Припадност планинске висоравни је главни субјект израелско-сиријског сукоба а покушаји да се он реши предузимани су пре почетка грађанског рата у Сирији.

Коментар