У нападима Израела на Сирију погинула три сиријска војника (видео)

© STRИзраелски напад на Сирију
Израелски напад на Сирију - Sputnik Србија
Пратите нас
Израелска армија саопштила је да је у Сирији напала две артиљеријске и једну лансирну батерију као одговор на гранатирање са сиријске територије.

Ваздушни напади на положаје сиријских владиних трупа изведени су након што су синоћ Израелци уочили две гранате у правцу планине Хермон на делу Голанске висоравни које они контролишу.

Голанска висораван - Sputnik Србија
Израелски ракетни напад на Сирију, има рањених

„Израелски борбени авиони и хеликоптери напали су неколико војних циљева који припадају сиријској војсци, укључујући две артиљеријске батерије, неколико посматрачких и извиђачких пунктова на Голанској висоравни и батерију ПВО СА-2“, наводи се у саопштењу.

СА-2 је ознака у западним земљама за лансирне ракетне системе совјетске производње С-75.

Израелске одбрамбене снаге упозориле су да сматрају сиријске власти одговорнима за сва агресивна дејства са територије суседне земље и да ће „одлучно деловати“ у таквим ситуацијама.

​Премијер Израела Бењамин Нетанијаху, који је такође и министар одбране земље, изјавио је да је на састанку са безбедносним снагама дао наредбу о одлучним акцијама.

„Нисмо спремни да толеришемо паљбу по нашој територији и реаговаћемо са великом силом на сваку агресију против нас“, нагласио је Нетанијаху, преноси канцеларија шефа владе.

Претходно је сиријска новинска агенција САНА саопштила да је противваздушна одбрана Сирије оборила израелске ракете јужно од Дамаска, а у нападу су погинула три сиријска војника, док је седам рањено.

Сиријски ПВО - Sputnik Србија
Сиријска ПВО оборила пројектиле из Израела

Израелске снаге више пута су изводиле нападе на објекте у Сирији. Последњи пут се то десило прошле недеље. Власти земље објашњавају такву стратегију потребом да се зауставе покушаји Ирана да успостави војно упориште у тој земљи.

Према речима заменика министра спољних послова Русије Сергеја Рјабкова, израелски ваздушни напади су нелегитимни и неосновани.

Израел је одузео Голанску висораван од Сирије током Шестодневног рата 1967. године, а 1981. ју је анексирао. Припадност планинске висоравни је главни субјект израелско-сиријског сукоба а покушаји да се он реши предузимани су пре почетка грађанског рата у Сирији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала