Предсједник Уједињене Црне Горе: Ђукановић битку против цркве не може добити

Предсједник Уједињене Црне Горе (УЦГ) Горан Даниловић рекао је да црногорски предсједник Мило Ђукановић „не може добити битку коју је најавио“.
Sputnik

„Свакој лажи, а посебно злокобној, треба дати вријеме да сазри, да се покаже цијела у својој бесмислености. Било је довољно свега пар дана да лаж коју је изустио предсједник државе одзвони као пријетња и забрине сваког нормалног човјека. Свиђало нам се или не, он (Ђукановић) хоће да ’обнови‘ аутокефалност православне Цркве у Црној Гори? Он, који за 30 година владавине није успио да државу на чијем је челу учини аутокефалном, него смо зависни од свега, којечега, од полусвијета и криминалаца, у најави рјешава црквено питање и ратује са ’великом Србијом‘, којој је, не тако давно, здушно додавао живота, а данас њоме и њој пријети“, рекао је Даниловић.

Порука властима у Подгорици: Цео свет ће чути, ако угрожавате вјерска права, угрожавате сами себе

Он је додао да је „заиста срамно рећи да СПЦ у Црној Гори чува инфраструктуру ’велике Србије‘“.

„Невидљива инфраструктура невидљиве творевине Ђукановићу је постала, наводно, ноћна мора, а понизно ћути док ту, пред нашим очима, имамо видљиву границу ’велике Албаније‘, којој је и он кумовао. Предсједник једне државе, ма колико био заљубљен у властиту партију, морао би бити паметнији човјек. Није, међутим, ни памет довољна, него се подразумијевају историјска одговорност и моралност, којима пречесто недостаје памети“, саопштио је Даниловић.

Даниловић је додао да у историји Црне Горе није било ни господара ни предсједника који је „тако и толико кидисао на сваку здраву тачку ове несрећне државе“.

„Било би мушки и државнички да Ђукановић било гдје, гдје неће водити монолог, одабере било којег вјерујућег православца и, у себи прилагођеној ТВ емисији, објави и објасни шта је то инфраструктура ’велике Србије‘? Је ли то 600 и 700 обновљених храмова наше Цркве у, нажалост, његовој држави, и то за три деценије у којима је много чега утрто и притрпано земљом и пропадањем, а само су цркве и храмови расли из земље, на понос и вјерујућим људима и митрополиту Амфилохију. Потреба да се у охолости до краја игра улога оца нације, а да се иза свакога, наводно, историјског прегнућа крије суви и брутални лични интерес, од предсједника ДПС-а је временом направила безобзирног тиранина који је до скора помагао у прогањању недужних, да би данас миропомазивао истом мржњом намијењеном другима“, саопштио је Даниловић.

Лидер Уједињене Црне Горе је додао да предсједник ДПС-а мора знати да битку коју је најавио не може добити:

„Нису је добили ни Османлије, ни комунисти бољшевици, који су побили свештенство и затворили цркве, па неће ни лудачки наум да се отима туђе, црквено, и да се утврди нови партијски канон.“

Коментар